✔Bicicletele de fitness sunt ideale pentru cei care vor să se mențină în formă, însă nu sunt dispuși să meargă la sală sau să pedaleze în aer liber.
✔Sunt accesibile ca preț, ușor de utilizat și montat și au numeroase beneficii pentru sănătate.
✔Printre cele mai importante beneficii ale pedalatului se numără scăderea în greutate, creșterea și tonifierea masei musculare, reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, protejarea articulațiilor și îmbunătățirea sănătății creierului.

Bicicletele de fitness reprezintă o alegere ieftină și la îndemână comparativ cu mersul la sală sau cu alte aparate de fitness mai sofisticate. Sunt ușor de folosit și te pot scapa rapid de cele câteva kilograme în plus. Cum o alegi însă pe cea mai potrivită pentru tine? Află detalii despre achiziție, montaj și utilizare în ghidul de mai jos.

Tipuri de biciclete de fitness

Există patru variante de biciclete pentru exerciții, fiecare cu avantajele și specificațiile sale:

1. Bicicleta verticală (medicinală)

Cel mai comun tip de bicicletă de fitness, semănând cu bicicleta de exterior. Nu are suport pentru spate ceea ce îl face pe utilizator să se aplece în față către mânere și să își sprijine picioarele de solduri.

Este un model nelipsit din sălile de fitness de zeci de ani, iar bicicletele noi oferă o mulțime de caracteristici extrem de utile. Pe de altă parte bicicleta verticală este extrem de populară și pentru acasă, pentru că are un preț mai mic decât alte variante de biciclete de exerciții. În plus, este ideală pentru spații mici.

Bicicletele verticale sunt utile atât pentru exerciții intense cât și pentru sport de relaxare, fiind extrem de versatile.

2. Bicicleta orizontală (recumbent)

Utilizatorul sta într-o poziție înclinată, cu sprijin la spate și pedale montate frontal. Deși conceptul rămâne același, bicicletele orizontale sunt extem de ușor de folosit de către persoane care au leziuni de spate, dar și de către începători. Modelul orizontal oferă o experiență foarte confortabilă în timpul antrenamentului, indiferent de înălțimea utilizatorului. Scaunul este în general ajustabil. Un argument contra, însă, poate fi acela că antrenamentul nu este la fel de intens ca în cazul modelului vertical.

3. Bicicleta eliptică

Unul dintre cele mai populare aparate de fitness, cu care se fac exerciții mai solicitante decât cu bicicletele medicale obișnuite și antrenamente mai puțin intense, dar mai comode și cu impact mai redus asupra articulațiilor decât cu benzile de alergat. Sunt mai voluminoase și ocupă mai mult spațiu, de aceea nu sunt foarte iubite de cei care vor să se antreneze acasă.

4. Bicicleta pliabilă

Aceste variații nu au un scaun fix, ceea ce permite plierea lor ușoară și depozitarea eficientă. Pe când celelalte modele au tendința să fie voluminoase și să ocupe mult spațiu, cele mai bune biciclete pliabile rămân soluția cea mai bună pentru săli de fitness improvizate acasă, unde spațiul este esențial. De asemenea, bicicleta pliabilă poate fi luată și în călătorii.

În general variantele pliabile costa mai puțin decât cele fixe, iar avantajul lor este că se pliază foarte repede. Un dezavantaj este acela că bicicletele pliabile nu au o rezistenta atât de mare la greutate, așa că vă trebui să verifici cu atenție înainte de a cumpăra.


Scurt ghid pentru alegerea bicicletei de fitness

Înainte de a porni la cumpărături de biciclete fitness trebuie să iți stabilești obiective clare. Ce tip de bicicleta iți dorești și cât ești dispus să plătești pentru ea? De asemenea, iți dorești că aceasta să aibă funcții mai avansate sau te mulțumești și cu dotări mai simple? Iată doar câteva întrebări la care să găsești răspuns.

Dar, hai să luam fiecare aspect, pe rând:

1. Buget

Probabil ești tentat să crezi că orice fel de bicicleta face același lucru dacă o folosești așa cum trebuie și anume te ajută să arzi calorii, să slăbești și să te menții în formă. În prima fază, așa este, însă dacă te gândești mai în detaliu, vei vedea că și detaliile mai costisitoare merită să fie luate în calcul.

Gândește-te, de exemplu, că o bicicleta foarte ieftină nu va fi la fel de bine construita ca una mai scumpă, iar materialele vor fi probabil de slabă calitate. Iar o bicicletă prost construită va face mult zgomot, drept pentru care nu prea o vei putea folosi dacă locuiești într-un bloc de apartemente. În final, aceasta va ajunge aruncată într-un colț, sau suport de haine în cel mai bun caz, iar banii cheltuiți vor fi risipiți.

Iată, așadar, că și stabilirea unui buget mai apropiat de realitate joacă un rol important în activitatea ta sportivă de mai târziu.

2. Tehnologie

Bicicletele mai ieftine vor avea câteva dotări de bază, precum un mic afișaj electronic pentru calorii, viteză, rezistentță, etc, în timp ce bicicletele mai scumpe pot fi dotate cu tehnologii din cele mai moderne. Printre acestea se numără ventilatoarele incorporate, boxe, suport pentru reviste și pentru bidonul cu apă, etc. Toate acestea iți pot fi de un real ajutor, însă nu sunt must have. Te poți antrena fară probleme și fară ele, daca nu ți le permiți.

În cele din urmă, trebuie să stabilești și cât de mult vei folosi bicicleta pe care intenționezi să o achiziționezi. Dacă te vei antrena doar ocazional, cel mult de 2-3 ori pe săptămână, nu merită să investești într-o bicicletă scumpă și modernă. În schimb, dacă ești fan înrăit al pedalatului, atunci iți poți face cadou o bicicletă cât mai performantă.

3. Limite

Un alt factor pe care trebuie musai să îl verifici este limita de greutate suportată de bicicletă. Dacă ai 120 de kg și bicicleta suportă doar 100 e clar că nu e ceea ce îți trebuie.

Nici nivelul de zgomot nu trebuie să te lase indiferent, căci acesta poate fi deranjant (atât pentru tine cât și pentru cei din jur) atunci când te antrenezi.


Setarea corectă a bicicletei de fitness

Deși sunt sigure și potrivite pentru oricine, bicicletele de fitness îți pot crea și probleme dacă nu le setezi și folosești în mod corespunzător.

Dacă tocmai ți-ai cumpărat o bicicletă de fitness și nu știi cum anume să o setezi astfel încât să se potrivească nevoilor tale, informațiile de mai jos iți vor fi de un real ajutor.

1. Reglarea înălțimii șeii

Șaua este primul lucru pe care trebuie să îl reglezi după ce ai adus bicicleta acasă și i-ai găsit locul potrivit. Poziția șeii depinde de înălțimea ta, dar și de lungimea interioară a piciorului. Pentru a găsi poziția corectă, asează-te lângă bicicletă și observă în ce loc ajung șoldurile tale. Aceea este înălțimea la care trebuie să montezi șaua.

Pentru a testa dacă ajustările făcute sunt cele mai potrivite, urcă pe bicicletă, așază-te pe șa și extinde piciorul până la poziția cea mai de jos a pedalei. Daca genunchiul respectiv este ușor flexat, atunci poziția șeii este cea corectă. Daca însă piciorul stă prea întins ori prea flexat, astfel încât nu poți pedala într-un mod confortabil, încearcă să mai ajustezi poziția șeii.

2. Reglarea poziției șeii

În afara de înălțime, șaua mai poate fi montată astfel încât să fie mai ridicată în față sau în spate. Alegerea poziției ideale trebuie să țină cont de stilul de pedalare pe care îl preferi, dar și de flexibilitatea ta.

Astfel, în timp ce stai pe șa în poziția cea mai confortabilă pentru tine, asigură-te că genunchii nu stau nici prea în față (depășesc degetele de la picioare), dar nici prea în spate. În poziția corectă, genunchii trebuie să nu depășească mijlocul tălpii picioarelor.

3. Reglarea coarnelor

Depinde foarte mult de tipul de pedalare pe care preferi să îl practici. Astfel, dacă preferi stilul mai relaxat, atunci o poziție mai înaltă a coarnelor/mânerelor este ideală. În schimb, dacă ai un stil mai agresiv, mai rapid, poți opta și pentru o poziționare mai joasă, însă trebuie să fii conștient de faptul că aceasta vă pune mai multă presiune asupra spatelui tău.

4. Poziția ideală pe pedale

Atunci când pedalezi, talpa piciorului trebuie să stea cât mai relaxat pe pedale. Unele persoane au tendința de a pedala îndreptând degele de la picioare către în jos, însă acest lucru poate duce la dureri musculare, cauzate de poziția inconfortabila din timpul pedalării. Ideal ar fi că degetele să rămână relaxate, iar talpa să stea mereu în linie dreapta.

Acestea fiind spuse, o bicicletă de fitness are nenumărate beneficii pentru sănătate, însă doar dacă este folosită în mod corect. Așadar, înainte de a-ți începe antrenamentele, nu uita să faci toate ajustările necesare, astfel încât să te bucuri de un pedalat cât mai confortabil.


Măsuri de precauție în utilizarea bicicletei de fitness

Ca orice aparat de antrenament și bicicleta de fitness poate reprezenta un pericol pentru cei din jur (mai ales pentru animale de companie și copii, dar și pentru utilizator) dacă nu sunt respectate câteva reguli simple de utilizare și precautie.

1. Înainte de a începe orice program de exerciţii nu uita sa consulti un medic pentru a te asigura ca starea ta de sanatate iți permite sa faci efort (mai ales daca nu te-ai mai antrenat pana acum). Acest lucru este important mai ales pentru persoanele cu vârsta peste 35 de ani sau persoanele cu probleme de sănătate pre-existente.
2. Utilizează bicicleta de exerciţii respectând indicațiile din manualul de utilizare pe care il primești la achiziționarea bicicletei.
3. Păstrează bicicleta de fitness într-un spaţiu acoperit, ferit de umezeală şi praf. Nu depozita bicicleta de exerciţii în garaj, într-o curte acoperită sau în apropierea unei surse de apă, pentru a evita deteriorarea acesteia.
4. Aşează bicicleta de exerciţii pe o suprafaţă plană, lăsând un spaţiu de cel puţin 0,6 m în jurul acesteia. Pentru a proteja podeaua sau covorul împotriva deteriorării, aşează un covoraş sub bicicleta de exerciţii.
5. Verifică și strânge periodic toate piesele bicicletei și înlocuiește imediat piesele uzate.
6. Copiii cu vârsta sub 12 ani şi animalele de companie nu trebuie să aibă acces la bicicletă fără supravegherea unui adult.
7. Poartă haine corespunzătoare atunci când lucrezi pe bicicletă. Evită hainele largi care s-ar putea prinde în piesele mobile ale bicicletei de exerciţii. Poartă întotdeauna pantofi de sport pentru confortul și protecţia picioarelor.
8. Respectă indicațiile cu privire la greutatea maximă admisă a persoanei care se antrenează pe bicicletă. De obicei, aceasta este de 130 kg, insă poate diferi de la un model la altul.
9. Menține întotdeauna o postură corectă atunci când pedalezi. Ține mereu spatele drept și privirea înainte.
10. Nu te antrena excesiv și ia o pauză atunci când simți că ești prea obosit.


Bicicletele de fitness - perfecte pentru articulația genunchiului

Faptul că o bicicletă de fitness reprezintă alegerea ideală pentru executarea unui antrenament cardio nu mai este o noutate pentru nimeni. Însă beneficiile unei biciclete fitness merg mai departe de acest aspect.

În cazul în care, din diferite motive, ai suferit o accidentare la genunchi sau te confrunți cu dureri articulare, poți reduce din durere și din perioada de recuperare dacă te antrenezi pe o astfel de bicicletă.

Cum te poate ajuta bicicleta de fitness în afecțiunile genunchiului?

- exercițiile executate pe o astfel de bicicletă nu pun presiune pe articulația genunchiului, dar trebuie să te asiguri că faci setările corespunzătoare; în caz contrar, fiind supus la un grad mai mare de efort decât este cazul, nu vei face altceva decât să îți agravezi situația;
- dacă ai suferit recent o operație, îți vei putea recupera mai repede mobilitatea, dar trebuie să ai grijă să îi ceri sfatul medicului chirurg sau altei persoane abilitate să te îndrume în aces caz;
- dacă suferi de artrită sau alte afecțiuni ale articulației genunchiului, exercițiile pe bicicleta de fitness îți vor mai diminua durerea și vor încetini evoluția bolii; cu toate acestea, trebuie să știi că anume afecțiuni (precum gonartroza) nu sunt compatibile cu astfel de mișcări;
- o poți folosi în confortul casei tale, dacă timpul sau condiția fizică nu îți permit să te deplasezi periodic la o sală de fitness;
- dacă obișnuiești să alergi pe distanțe mari în mod constant și suferi de afecțiunea cunoscută sub numele de ”genunchiul alergătorului”, antrenamentele regulate pe bicicleta de fitness vor reduce semnificativ riscul de a suferi de această afecțiune neplăcută;
- chiar dacă nu suferi de nicio problemă cu genunchii, este indicat să faci în mod regulat un astfel de antrenament pentru a preveni apariția unor probleme, fie datorate vârstei, fie din cauza unui sport pe care îl practici.

Așadar, iată că bicicleta de fitness poate fi utilizată și în alte feluri sau pentru alte scopuri decât chinuitoarele antrenamente cardio.

Cum alegi bicicleta potrivită nevoilor tale?

- poți alege să exersezi pe o bicicletă recumbent, pe una verticală sau pe una de spinning;
- dintre tipurile de mai sus, cel mai indicat este să optezi pentru cea recumbent, deoarece este mai joasă și mai confortabilă, potrivită atât pentru persoane mai în vârstă cât și pentru cele care suferă de anumite afecțiuni ale genunchiului, coloanei vertebrale, etc.
- varianta cel mai puțin indicată este bicicleta de spinning; chiar dacă nu pune prea multă presiune pe genunchi, dacă nu e setată corect sau dacă antrenamentul durează prea mult, efectul poate fi invers celui scontat;
- pentru rezultate notabile, este necesar să lucrezi cel puțin 15 - 20 minute în fiecare zi.

Apelează întotdeauna la o persoană specializată pentru a-ți concepe planul de antrenament, fie că este unul de recuperare sau de întreținere.


Alte beneficii importante ale exercițiilor pe bicicleta de fitness

Cele mai importante beneficii ale pedalatului sunt: scăderea în greutate, creșterea și tonifierea masei musculare, reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, protejarea articulațiilor și îmbunătățirea sănătății creierului.


Dar, hai sa le luam pe rand:

1. Te ajută să slăbești

Dacă ai câteva kilograme în plus, dar nu ești prea mare fan al sălii de fitness, te poti baza pe ciclism să revii la forma dorită. În funcție de viteza de pedalare și distanța parcursă, poți arde între 400 și 1000 de calorii pe oră.

2. Te ajută să crești masa musculară

Nu în același fel cum s-ar întâmpla dacă ai lucra zilnic cu greutăți în sala de fitness, însă dacă scopul tău este doar să obții un corp bine definit și nu să te umfli de mușchi, atunci ciclismul reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face.

În principal, zonele musculare ce vor fi lucrate și mai bine definite în urma pedalatului sunt gluteii, bicepșii femurali, cvadricepșii și gambele, însă efecte vizibile vor apărea și în zona trunchiului și a brațelor.

Evident, cu cât rezistența la pedalare va fi mai mare, cu atât rezultatele vor fi mai bine.

3. Reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare

Pedalatul îți crește ritmul cardiac, îmbunătățește circulația sanguină și te ajută să arzi calorii, împiedicându-te să te îngrași. Toate aceste lucruri contribuie la o mai bună sănătate a inimii și scad riscul apariției problemelor specifice cauzate de sedentarism și supraponderabilitate, precum hipertensiune, infarct, etc.

4. Are un impact minor asupra articulațiilor

Spre deosebire de alergat, pedalatul este mai prietenos cu articulațiile, în sensul că nu trebuie să îți susții toată greutatea corpului în timp ce pedalezi.

Cu toate acestea, dacă bicicleta nu ți se potrivește perfect sau dacă nu ești atent la felul în care stai pe bicicletă, și în cazul pedalatului te poți confrunta cu probleme ale articulațiilor, dureri de spate și ceafă, etc.

Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că pedalatul nu te ajută să crești atât de mult densitatea osoasă (așa cum se întâmplă în cazul alergatului sau altor sporturi) pentru că nu ai de susținut o greutate mare în timpul mișcării. Pentru a compensa acest lucru este important să incluzi în activitatea ta și alte sporturi sau activități, astfel încât beneficiile cumulate să fie cât mai multe și mai importante.

5. Te ajută să îți îmbunătățești sănătatea mentală

Odată cu înaintarea în vârstă, suntem supuși riscului apariției diverselor afecțiuni ce țin de sănătatea creierului, cum ar bolile Parkinson sau Alzheimer, evident condiționate și de factorul genetic. Însă, pentru a evita cât mai mult apariția unor astfel de probleme, este necesar să faci mișcare și să duci un stil de viața sănătos.

Potrivit unui sudiu realizat în anul 2013 cu privire la incidența bolii Alzheimer în Marea Britanie, s-a constatat faptul că ciciclismul, prin faptul că ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în corp (și deci și în creier), poate reduce riscul apariției bolii Alzheimer, dar și efectele acestuia, dacă boala s-a instalat deja.

În afară de beneficiile enumerate mai sus, mai trebuie amintite și altele, precum îmbunătățirea sistemului imunitar și a vieții sexuale, un somn mai bun și mai odihnitor, creșterea abilităților motorii, etc.