✔Cu toate că se întâmplă rareori, supraantrenarea este un fenomen real și destul de periculos pentru organism.
✔Printre principalele simptome care indică supraantrenarea se numără o stare de spirit generală negativă, problemele cu stomacul, și insomnia.

Supraantrenarea nu este un fenomen frecvent întâlnit, însă poate apărea atât în cazul atleților de performanță cât și în cazul celor care caută să vadă, prea rapid, beneficiile unui stil de viață activ, fie că este vorba de dezvoltarea musculară, de slăbit, sau de creșterea performanței fizice.

Supraantrenarea nu se referă la dureri musculare mai intense sau o zi în care simți că nu ai performat la nivelul obișnuit în timpul antrenamentului. Cu toții avem zile mai puțin bune, și acest adevăr se aplică inclusiv în cazul antrenamentelor fitness, caz în care este posibil să ai nevoie doar de puțin mai multă odihnă.

Faptul că te supraantrenezi este, pe de altă parte, semnalat de o serie de simptome mai vizibile și mai îngrijorătoare. Acestea indică faptul că organismul tău, în loc să devină mai sănătos, începe să se degradeze, fiind supus unui nivel excesiv de efort fizic pe care nu îl poate susține.

În cazuri severe de supraantrenare pot apărea infecții respiratorii sau dificultăți în recuperare și vindecarea rănilor, din pricina afectării sistemului imunitar. Însă, așa cum spuneam mai sus, aceste cazuri sunt destul de rare. De obicei, supraantrenarea poate fi depistată mai din timp, deoarece se manifestă printr-o serie de simptome precum:
• Nivel scăzut de energie
• Creșteri neobișnuite ale pulsului și tensiunii arteriale
• Insomnie sau dificultăți cu somnul
• Probleme de digestie
• Schimbări bruște de dispoziție
• Sentimente de tristețe, apatie, lipsa motivației

Desigur, simptomele de mai sus pot semnala și alte probleme de sănătate, pentru care ar trebui să ceri, oricum, părerea unui specialist. Dacă ești nesigur de legătura dintre starea ta fizică și psihică și intensitatea antrenamentelor, este cazul să te antrenezi mai conștient și să încerci să depistezi diferite semne care îți pot transmite că organismul tău este mai epuizat decât crezi. Iată, mai exact, ce poți face:

1. Evaluează-ți starea fizică

Fie că mergi la sală sau faci fitness acasă, oprește-te în mijlocul antrenamentului tău obișnuit și evaluează modul în care te simți. Dacă ești obosit sau epuizat, exercițiile pe care le efectuezi vor părea mai dificile decât de obicei. Prin urmare, și corpul tău îți va oferi diferite semnale legate de această stare de fapt – spre exemplu, ai putea avea pulsul mai ridicat ca de obicei, dureri musculare mai intense, sau chiar o senzație de amețeală.

Dacă îți dorești o abordare mai științifică, poți folosi un dinamometru de mână – un instrument care măsoară forța musculară a mâinilor. Aceasta este considerată un bun indicator al forței fizice generale. Dacă aparatul indică valori sub media ta obișnuită, atunci ești mai obosit decât crezi.

2. Ajustează-ți rutina de fitness

Dacă antrenamentul tău pare mai dificil decât de obicei chiar dacă îți dai toată silința să efectuezi exercițiile, nu te forța să îl duci la bun sfârșit. Fă ce și cât poți – astfel, vei evita atât epuizarea inutilă cât și sentimentul de frustrare care apare atunci încercăm, fără succes, să realizăm ceea ne-am propus.

3. Schimbă-ți atitudinea

Atunci când te confrunți cu epuizarea de pe urma supraantrenării, este cazul să te odihnești, chiar dacă acest lucru înseamnă că va dura mai mult timp să atingi obiectivele pe care ți le-ai propus. Adu-ți aminte că, deși este normal să încerci să îți depășești limitele pentru a-ți îmbunătăți nivelul de fitness, trebuie să rămâi flexibil în privința antrenamentelor și să te bucuri de ele. Această abordare te va ajuta să rămâi consecvent în practicarea fitness-ului și să îți îndeplinești obiectivele într-un mod care să nu îți dăuneze sănătății.