×
Autentificare
×
INREGISTRARE
Informatii personale
Informatii autentificare
Squash – un sport accesibil, cu beneficii importante pentru sănătate
✔Squash este un sport cu un istoric aparte, fiind inspirat atât din tenis cât și din anumite jocuri improvizate.
✔Astăzi, un joc de squash se desfășoară într-o sală închisă, unde doi sau patru jucători utilizează rachete pentru a lovi și ricoșa o minge de cauciuc de pereții încăperii astfel încât oponenții să nu aibă ocazia să lovească mingea la rândul lor.
✔Cu toate că poate fi un sport intens, squash este accesibil și persoanelor cu un nivel mai scăzut de fitness, oferind și o serie de beneficii importante pentru sănătate.
Squash este un sport distractiv și care te poate menține în formă dacă îl practici regulat. Mai concret, o oră de squash te poate ajuta să arzi mai multe calorii decât o oră de alergat. Desigur, ca în orice alt sport trebuie să depui efort pentru a obține rezultate (atât beneficii pentru sănătate cât și meciuri câștigate). Însă s-ar putea să observi că, spre deosebire de multe alte activități fizice, squash poate fi extrem de captivant, ceea ce înseamnă că nici nu vei observa cât de mult efort fizic faci jucând.
La începutul anilor 1800 jocul și-a găsit drumul către școlile pentru băieți din Londra. După câteva decenii în care jocul s-a desfășurat în spații închise – ale căror dimensiuni reduse a condus și la reducerea dimensiunilor rachetelor – au apărut terenurile de squash construite în aer liber, ceea ce a marcat și începutul squash-ului ca sport oficial.
Jocul s-a răspândit în Canada și SUA înainte de secolul XX, tot prin intermediul școlilor, ajungând în instituții precum Harvard și, mai târziu, în cluburile private exclusiviste. La începutul secolului XX, squash-ul era prezent pe aproape toate continentele. De asemenea, în această perioadă s-au organizat primele asociații sportive de squash și primele campionate de squash în Anglia.
Popularitatea sportului a fost afectată de Al Doilea Război Mondial pentru că multe țări și-au concentrat atenția pe război, și o mare parte din terenurile de squash au fost distruse. În această perioadă, singurele țări care și-au continuat campionatele naționale de squash au fost Irlanda și Suedia.
Până în anii 1950, squash a devenit din nou un sport popular și, de-a lungul următoarelor decenii, a continuat să evolueze, modificându-se atât regulile cât și diferite aspecte ale terenului. Un moment important în istoria squash-ului a fost marcat de înființarea Federației Internaționale de Squash în 1966.
Un alt detaliu interesant se referă la faptul că, deși squash este un sport cu o istorie bogată, iar Federația Internațională de Squash este recunoscută de Comitetul Olimpic Internațional, acest sport nu face parte din Jocurile Olimpice.
În jocul de squash sunt utilizate mingi de cauciuc, însă nu toate mingile sunt la fel. Vei observa că mingile sunt marcate cu puncte colorate, care indică modul în care se vor comporta în timpul jocului. De asemenea, ele indică nivelul jucătorilor:
• Două puncte galbene = mingea se mișcă foarte lent și este folosită, de obicei, în competiții
• Un punct galben = mingea este mai lentă, și este utilizată de jucători mai avansați
• Un punct roșu = mingea este rapidă
• Un punct alb sau punct verde = mingea are o viteză medie
• Un punct albastru = mingea este foarte rapidă, și este recomandată începătorilor.
În mod tipic, squash se joacă în doi, deși jocul este posibil și în patru jucători. Cei doi sau patru jucători lovesc mingea, alternativ, cu o rachetă de squash, de dimensiune variabilă, însă mai mică decât o rachetă de tenis. Scopul jocului este lovirea mingii de pereții terenului astfel încât, la ricoșare, mingea să nu poată fi lovită de oponent în mod corespunzător. Având la dispoziție un spațiu limitat și o minge cu o traiectorie adesea imprevizibilă, lovirea mingii nu este cea mai ușoară sarcină.
Iată care sunt cele mai importante reguli din jocul de squash:
• Atunci când serveşte, un jucător trebuie să aibă cel puţin un picior în careul de servire marcat pe podea, fără să atingă orice linie a careului;
• Jucătorul care serveşte trebuie să trimită mingea către peretele frontal şi deasupra liniei de servire şi sub linia de sus, astfel încât aceasta să ricoşeze spre jumătatea de teren a adversarului;
• Pentru a marca, un jucător trebuie să lovească mingea astfel încât aceasta să lovească zona marcată de pe peretele frontal, iar oponentul să nu poată lovi mingea imediat după ce aceasta a atins o singură dată podeaua;
• Pe parcursul unui meci, jucătorii îşi schimbă locurile, servind cel care a marcat un punct în repriza precedentă;
• Jucătorul pierde punctul dacă mingea aterizează pe podea de două ori înainte de a fi lovită, dacă aterizează în afara zonei marcate pentru joc, sau dacă ricoşează în peretele lateral pe podea şi apoi pe peretele frontal;
• Fiecare joc se joacă până la 11 puncte, excepţie făcând cazul în care scorul este de 10-10, când jucătorii vor continua să joace până la o diferenţă de 2 puncte.
În squash va trebui să respecţi şi alte reguli şi să înveţi anumiţi termeni specifici însă, de obicei, orice sală de squash îţi va pune la dispoziţie instrucţiuni clare şi chiar antrenori alături de care să poţi învăţa cum să joci.
Acestea fiind spuse, este bine de reținut că squash-ul necesită mobilitate, echilibru și flexibilitate, ceea ce înseamnă că, fără încălzirea corespunzătoare înainte de un joc, vei avea șanse destul de mari să te confrunți cu entorsele sau întinderile musculare.
O metodă bună de a evita efortul pe care corpul tău nu este, încă, pregătit să îl susțină este să îți găsești un partener de squash cu un nivel de fitness similar cu al tău. Astfel, te vei asigura că nu te pui în pericol încercând să ții pasul cu cineva care se mișcă mai rapid și mai cu ușurință. În plus, vei evita și frustrarea jocurilor pierdute prea des, și vei avea un partener alături de care vei putea sărbători progresul pe care îl veți face atât individual, cât și împreună.
Sălile de squash îți vor cere să îți schimbi pantofii de stradă cu unii pe care să îi utilizezi doar pe teren. Este posibil să închiriezi pantofi sport de la unele săli de squash însă, desigur, este preferabil să porți o pereche în care știi că te vei simți confortabil.
Pe de altă parte, rachetele sunt intens utilizate de multe persoane, așa că s-ar putea să ai mai mult succes în joc cu o rachetă nouă.
Ochelarii obișnuiți nu sunt suficient de rezistenți pentru a face față impactului cu o minge care ricoșează sau o rachetă manevrată cu putere. De aceea, este necesar să porți ochelari de protecție speciali. Dacă porți ochelari obișnuiți, ochelarii de protecție vor fi așezați peste aceștia, ceea ce poate fi inconfortabil pentru unii jucători. În acest caz se pot comanda ochelari de protecție cu dioptrii, astfel încât să poți juca squash fără disconfort sau grija accidentărilor.
Vizionând meciuri de squash vom observa că mulți jucători profesioniști aleg să nu poarte ochelari de protecție. Acest aspect nu ar trebui să reprezinte un argument contra ochelarilor de acest tip. Jucătorii profesioniști nu poartă ochelari de protecție în principal pentru că utilizarea lor nu este o obligatorie în competiţii.
Cu toate acestea, există destule cazuri de jucători profesioniști care au suferit accidentări în zona ochilor în timpul meciurilor. Accidentările suferite, spre exemplu, de jucători profesionişti de squash precum Will Carlin, Nathan Dugan și Alex Gough sunt doar câteva exemple recente care demonstrează că nici cei mai pricepuți dintre jucători nu sunt feriți de accidentări serioase.
Modul prin care poți face acest lucru este să lovești mingea astfel încât să ricoșeze în direcția opusă celei în care se află oponentul, obligându-l să alerge după minge. Această strategie poate funcționa atât pe diagonala terenului cât și atunci când oponentul este aproape de peretele din față (caz în care vei lovi mingea astfel încât să ricoșeze puternic către spatele terenului), sau aproape de spatele terenului (ceea ce va necesita din partea ta o lovitură controlată, cu forță minimă pentru ca mingea să ricoșeze la o distanţă mică de perete).
Aşa cum spuneam mai sus, squash poate fi un joc care să îţi capteze întreaga atenţie, pentru că vei fi preocupat de reguli, de lovirea mingii, şi de interacţiunile – adesea amuzante – cu partenerul de joc. Însă, ca în orice alt sport, nu uita că vei avea parte de un joc bun (şi mai puţină febră musculară în zilele ce urmează) doar dacă faci, mai întâi, o scurtă încălzire, te hidratezi pe parcursul jocului, şi îţi relaxezi muşchii la final prin câteva mişcări de stretching.
✔Astăzi, un joc de squash se desfășoară într-o sală închisă, unde doi sau patru jucători utilizează rachete pentru a lovi și ricoșa o minge de cauciuc de pereții încăperii astfel încât oponenții să nu aibă ocazia să lovească mingea la rândul lor.
✔Cu toate că poate fi un sport intens, squash este accesibil și persoanelor cu un nivel mai scăzut de fitness, oferind și o serie de beneficii importante pentru sănătate.
Squash este un sport distractiv și care te poate menține în formă dacă îl practici regulat. Mai concret, o oră de squash te poate ajuta să arzi mai multe calorii decât o oră de alergat. Desigur, ca în orice alt sport trebuie să depui efort pentru a obține rezultate (atât beneficii pentru sănătate cât și meciuri câștigate). Însă s-ar putea să observi că, spre deosebire de multe alte activități fizice, squash poate fi extrem de captivant, ceea ce înseamnă că nici nu vei observa cât de mult efort fizic faci jucând.
Cum a devenit squash sportul de astăzi?
Istoria squash este una destul de interesantă pentru că acest joc nu a fost creat, propriu-zis, cât mai degrabă a evoluat din tenis și diferite jocuri. Cel mai cunoscut „strămoș” al squash este tenisul, însă o altă sursă de inspirație în evoluția squash a fost un joc numit Rackets, jucat în anii 1700 în închisorile din Londra.La începutul anilor 1800 jocul și-a găsit drumul către școlile pentru băieți din Londra. După câteva decenii în care jocul s-a desfășurat în spații închise – ale căror dimensiuni reduse a condus și la reducerea dimensiunilor rachetelor – au apărut terenurile de squash construite în aer liber, ceea ce a marcat și începutul squash-ului ca sport oficial.
Jocul s-a răspândit în Canada și SUA înainte de secolul XX, tot prin intermediul școlilor, ajungând în instituții precum Harvard și, mai târziu, în cluburile private exclusiviste. La începutul secolului XX, squash-ul era prezent pe aproape toate continentele. De asemenea, în această perioadă s-au organizat primele asociații sportive de squash și primele campionate de squash în Anglia.
Popularitatea sportului a fost afectată de Al Doilea Război Mondial pentru că multe țări și-au concentrat atenția pe război, și o mare parte din terenurile de squash au fost distruse. În această perioadă, singurele țări care și-au continuat campionatele naționale de squash au fost Irlanda și Suedia.
Până în anii 1950, squash a devenit din nou un sport popular și, de-a lungul următoarelor decenii, a continuat să evolueze, modificându-se atât regulile cât și diferite aspecte ale terenului. Un moment important în istoria squash-ului a fost marcat de înființarea Federației Internaționale de Squash în 1966.
Un alt detaliu interesant se referă la faptul că, deși squash este un sport cu o istorie bogată, iar Federația Internațională de Squash este recunoscută de Comitetul Olimpic Internațional, acest sport nu face parte din Jocurile Olimpice.
Ce implică jocul de squash
Squash este un joc de interior, jucat într-o cameră închisă, pe un teren marcat cu linii pe podea și pe pereți. Aceste linii marchează și delimitează suprafața de joc. Mingiile care ating liniile sau ricoșează în afara suprafeței de joc reprezintă, în general, un punct pentru oponent.În jocul de squash sunt utilizate mingi de cauciuc, însă nu toate mingile sunt la fel. Vei observa că mingile sunt marcate cu puncte colorate, care indică modul în care se vor comporta în timpul jocului. De asemenea, ele indică nivelul jucătorilor:
• Două puncte galbene = mingea se mișcă foarte lent și este folosită, de obicei, în competiții
• Un punct galben = mingea este mai lentă, și este utilizată de jucători mai avansați
• Un punct roșu = mingea este rapidă
• Un punct alb sau punct verde = mingea are o viteză medie
• Un punct albastru = mingea este foarte rapidă, și este recomandată începătorilor.
În mod tipic, squash se joacă în doi, deși jocul este posibil și în patru jucători. Cei doi sau patru jucători lovesc mingea, alternativ, cu o rachetă de squash, de dimensiune variabilă, însă mai mică decât o rachetă de tenis. Scopul jocului este lovirea mingii de pereții terenului astfel încât, la ricoșare, mingea să nu poată fi lovită de oponent în mod corespunzător. Având la dispoziție un spațiu limitat și o minge cu o traiectorie adesea imprevizibilă, lovirea mingii nu este cea mai ușoară sarcină.
Iată care sunt cele mai importante reguli din jocul de squash:
• Atunci când serveşte, un jucător trebuie să aibă cel puţin un picior în careul de servire marcat pe podea, fără să atingă orice linie a careului;
• Jucătorul care serveşte trebuie să trimită mingea către peretele frontal şi deasupra liniei de servire şi sub linia de sus, astfel încât aceasta să ricoşeze spre jumătatea de teren a adversarului;
• Pentru a marca, un jucător trebuie să lovească mingea astfel încât aceasta să lovească zona marcată de pe peretele frontal, iar oponentul să nu poată lovi mingea imediat după ce aceasta a atins o singură dată podeaua;
• Pe parcursul unui meci, jucătorii îşi schimbă locurile, servind cel care a marcat un punct în repriza precedentă;
• Jucătorul pierde punctul dacă mingea aterizează pe podea de două ori înainte de a fi lovită, dacă aterizează în afara zonei marcate pentru joc, sau dacă ricoşează în peretele lateral pe podea şi apoi pe peretele frontal;
• Fiecare joc se joacă până la 11 puncte, excepţie făcând cazul în care scorul este de 10-10, când jucătorii vor continua să joace până la o diferenţă de 2 puncte.
În squash va trebui să respecţi şi alte reguli şi să înveţi anumiţi termeni specifici însă, de obicei, orice sală de squash îţi va pune la dispoziţie instrucţiuni clare şi chiar antrenori alături de care să poţi învăţa cum să joci.
Ce trebuie să iei în considerare înainte să începi să joci squash
Dacă nu ai mai făcut sport de ceva vreme, squash-ul este un mod distractiv de a-ți îmbunătăți nivelul de fitness, fără să simți că faci prea mult efort. Totodată, squash este un joc dinamic, care se desfășoară destul de rapid, așa că este bine să te pregătești pentru un oarecare nivel de efort fizic. De asemenea, deşi este un joc ușor de învățat, va trebui să ai puțină răbdare la început, deoarece va dura câteva ore până să te obişnuieşti cu modul de joc şi să aplici regulile jocului cu succes.Acestea fiind spuse, este bine de reținut că squash-ul necesită mobilitate, echilibru și flexibilitate, ceea ce înseamnă că, fără încălzirea corespunzătoare înainte de un joc, vei avea șanse destul de mari să te confrunți cu entorsele sau întinderile musculare.
O metodă bună de a evita efortul pe care corpul tău nu este, încă, pregătit să îl susțină este să îți găsești un partener de squash cu un nivel de fitness similar cu al tău. Astfel, te vei asigura că nu te pui în pericol încercând să ții pasul cu cineva care se mișcă mai rapid și mai cu ușurință. În plus, vei evita și frustrarea jocurilor pierdute prea des, și vei avea un partener alături de care vei putea sărbători progresul pe care îl veți face atât individual, cât și împreună.
Echipamentul de care ai nevoie pentru a juca squash
Pentru a juca squash nu trebuie să investești în multe echipamente scumpe. Iată cu ce te poți echipa pentru a juca squash fără să resimți disconfort sau să îți crești șansele de a te accidenta.1. Pantaloni sport și tricou
Multe persoane care joacă squash optează pentru pantaloni scurți însă cei lungi sunt la fel de potriviți, atâta timp cât nu sunt prea largi sau prea lungi (astfel încât să prezinte pericol de împiedicare). În orice caz, nu va fi nevoie ca pantalonii sau tricoul să fie dintr-un material gros pentru că, de obicei, un joc de squash se va desfășura într-o sală închisă, unde temperatura este controlată și stabilă, indiferent de anotimp sau momentul zilei.2. Pantofi sport
Pentru că este un sport ce necesită mișcări rapide și, uneori, destul de bruște, este important să ai o pereche de pantofi sport uşori, care să ți se potrivească bine. În mod ideal, pantofii îți vor susține și glezna pentru că rapiditatea jocului te va determina să pui piciorul în pământ cu destul de multă forță.Sălile de squash îți vor cere să îți schimbi pantofii de stradă cu unii pe care să îi utilizezi doar pe teren. Este posibil să închiriezi pantofi sport de la unele săli de squash însă, desigur, este preferabil să porți o pereche în care știi că te vei simți confortabil.
3. Rachetă şi minge de squash
O rachetă de squash de calitate nu este costisitoare însă dacă îți dorești să practici des acest sport este de preferat să investești într-o rachetă cu un preț mai ridicat. Nu este obligatoriu să aduci de la început propria rachetă şi minge la o sală de squash deoarece multe dintre aceste săli îți vor pune la dispoziție rachete şi mingi de închiriat, astfel încât să ai ocazia să încerci acest sport înainte să faci o investiție.Pe de altă parte, rachetele sunt intens utilizate de multe persoane, așa că s-ar putea să ai mai mult succes în joc cu o rachetă nouă.
4. Ochelari de protecţie
Squash-ul este un sport în care mingea se mișcă rapid într-un spațiu restrâns, ceea ce înseamnă că există o probabilitate destul de mare ca jucătorii să fie loviți. Dacă luăm în calcul și mișcările bruște cu racheta ale oponentului, șansele de rănire sunt cu atât mai mari. De aceea, jucătorilor le este recomandat să poarte ochelari de protecție.Ochelarii obișnuiți nu sunt suficient de rezistenți pentru a face față impactului cu o minge care ricoșează sau o rachetă manevrată cu putere. De aceea, este necesar să porți ochelari de protecție speciali. Dacă porți ochelari obișnuiți, ochelarii de protecție vor fi așezați peste aceștia, ceea ce poate fi inconfortabil pentru unii jucători. În acest caz se pot comanda ochelari de protecție cu dioptrii, astfel încât să poți juca squash fără disconfort sau grija accidentărilor.
Vizionând meciuri de squash vom observa că mulți jucători profesioniști aleg să nu poarte ochelari de protecție. Acest aspect nu ar trebui să reprezinte un argument contra ochelarilor de acest tip. Jucătorii profesioniști nu poartă ochelari de protecție în principal pentru că utilizarea lor nu este o obligatorie în competiţii.
Cu toate acestea, există destule cazuri de jucători profesioniști care au suferit accidentări în zona ochilor în timpul meciurilor. Accidentările suferite, spre exemplu, de jucători profesionişti de squash precum Will Carlin, Nathan Dugan și Alex Gough sunt doar câteva exemple recente care demonstrează că nici cei mai pricepuți dintre jucători nu sunt feriți de accidentări serioase.
Cum câștigi un meci de squash
Pentru a câștiga un meci de squash, jucătorii aplică diferite strategii care îi ajută să obțină avantaje asupra oponentului. Cel mai frecvent, jucătorii vor utiliza strategiile de mai jos. Citește în continuare pentru mai multe detalii despre cum poți juca astfel încât să îți domini adversarul în joc chiar dacă nu ai multă experiență.Obosirea adversarului
Adversarii obosiți fac mai multe greșeli, iar acest lucru poate funcționa în avantajul tău, mai ales dacă ai o condiție fizică destul de bună (astfel încât să nu obosești tu mai întâi).Modul prin care poți face acest lucru este să lovești mingea astfel încât să ricoșeze în direcția opusă celei în care se află oponentul, obligându-l să alerge după minge. Această strategie poate funcționa atât pe diagonala terenului cât și atunci când oponentul este aproape de peretele din față (caz în care vei lovi mingea astfel încât să ricoșeze puternic către spatele terenului), sau aproape de spatele terenului (ceea ce va necesita din partea ta o lovitură controlată, cu forță minimă pentru ca mingea să ricoșeze la o distanţă mică de perete).
Schimbarea bruscă a direcției
Pentru a marca mai multe puncte decât adversarul tău, este necesar ca loviturile tale să fie imprevizibile. În practică vei vedea că, uneori, poți prezice cu ușurință direcția în care se duce mingea, mai ales dacă tu și partenerul tău de squash intrați într-un ritm. În acel moment, încearcă să schimbi brusc direcția mingii, lovind-o într-un mod diferit.Dominarea zonei T
Zona T se referă la intersecţia liniei care împarte terenul în două jumătăți cu linia scurtă din mijlocul podelei. Plasându-se în punctul unde se intersectează cele două linii, un jucător este, de fapt, în mijlocul terenului. Astfel, nu trebuie sa se miște prea mult în nicio direcție pentru a ajunge la minge. Indiferent de zona în care te afli când lovești mingea, este necesar ca după lovirea ei să te întorci rapid în zona T.Principalele beneficii ale jocului de squash
Chiar dacă se joacă într-un spațiu restrâns, squash este un sport foarte dinamic și rapid, care te va determina să sari, să alergi, și să faci o varietate de mișcări benefice atât pentru sistemul cardiovascular cât și pentru mușchi și oase. Așadar, care sunt principalele beneficii de care se pot bucura cei care joacă squash în mod regulat? Acestea sunt:1. Îmbunătăţirea sănătăţii sistemului cardiovascular
Mișcările specifice unui joc de squash îți vor determina inima și plămânii să lucreze suplimentar. Un joc intens de squash îți va stimula circulația și îți va crește pulsul, îmbunătățindu-ți anduranța și ajutându-te, pe termen lung, să eviți apariția bolilor cardiovasculare.2. Întărirea musculaturii
Squash reprezintă mai mult decât un antrenament cardio, oferindu-ți și ocazia de a-ți lucra musculatura întregului corp. Partea superioară a corpului și zona core sunt lucrate prin mișcarea rachetei și rotirea trunchiului, în timp ce alergarea, săriturile și îndoirea genunchilor îți oferă un workout serios în partea inferioară a corpului.3. Arderea unui număr ridicat de calorii
Numărul de calorii arse într-o oră de jucat squash va varia în funcție de greutatea ta curentă și de intensitatea efortului depus în timpul jocului. În general, se estimează că o persoană care cântărește 70 de kg va arde în jur de 400 de calorii într-o jumătate de oră de squash, jucată fără întreruperi. Pentru persoanele cu o greutate mai mare, numărul de calorii arse va fi mai ridicat, ceea ce înseamnă că, într-o oră de squash, se pot arde și 1000 de calorii.4. Dezvoltarea agilităţii
Așa cum spuneam mai sus, un meci de squash jucat cu determinare te va obliga să îți contorsionezi corpul în diferite poziții, să te oprești brusc, să alergi foarte repede într-un timp foarte scurt etc. Toate aceste mișcări te vor ajuta să îți dezvolți agilitatea, astfel încât nu este un motiv de îngrijorare dacă nu te simți foarte flexibil sau rapid de la început.5. Reducerea nivelului de stres
În primul rând, ca orice alt tip de exercițiu fizic, squash te va ajuta să te bucuri de endorfinele eliberate ca urmare a efortului fizic intens. În plus, jocul în sine necesită concentrare și gândire rapidă, astfel încât vei avea ocazia să iei o pauză mentală de la orice probleme ai avea.Aşa cum spuneam mai sus, squash poate fi un joc care să îţi capteze întreaga atenţie, pentru că vei fi preocupat de reguli, de lovirea mingii, şi de interacţiunile – adesea amuzante – cu partenerul de joc. Însă, ca în orice alt sport, nu uita că vei avea parte de un joc bun (şi mai puţină febră musculară în zilele ce urmează) doar dacă faci, mai întâi, o scurtă încălzire, te hidratezi pe parcursul jocului, şi îţi relaxezi muşchii la final prin câteva mişcări de stretching.