×
Autentificare
×
INREGISTRARE
Informatii personale
Informatii autentificare
Odihna activă – ce este și când trebuie să apelăm la ea
![](https://www.sportist.ro/media/wysiwyg/odihna-recuperare-activa.jpg)
✔Odihna sau recuperarea activă este un tip de odihnă ce presupune desfășurarea unor activități relaxante, ce presupun mișcare cu efort de intensitate scăzută.
✔Odihna activă este utilizată pentru a elimina stresul sau plictiseala, însă joacă un rol important inclusiv în recuperarea după activitățile sportive intense (spre exemplu, maratoanele) sau orice antrenament cu intensitate ridicată.
În trecut, se considera că musculatura își revine și se dezvoltă numai în urma repausului total. Astăzi, însă, majoritatea medicilor și specialiștilor în fitness consideră că recuperarea și efortul fizic nu sunt procese complet separate.
În comparație cu lipsa activității fizice, odihna activă este mai eficientă în diminuarea efectelor pe care efortul fizic extrem îl are asupra corpului, contribuind și în mod pozitiv la creșterea forței fizice și la dezvoltarea musculară.
Odihna activă se poate împărți în trei tipuri:
1. Odihna activă după un antrenament, utilizată pentru cool-down
Atunci când utilizăm odihna activă după un antrenament, vom face activități cu impact și intensitate scăzută ce vor dura mai mult decât un cool-down obișnuit, chiar și până la 30-40 de minute. Prin urmare, această etapă reprezintă, într-un sens, o extensie a antrenamentului în sine.Activitățile pe care le putem face vor include:
- Jogging sau o plimbare în aer liber
- Pedalat sau vâslit într-un ritm lent
- Yoga
- Stretching
- Înot
- Masaj cu aparate de masaj sau rollere de spumă.
2. Odihna activă ca parte a unui antrenament în intervale
Odihna activă poate fi utilizată și în timpul antrenamentelor în intervale, de tip HIIT, înlocuind pauzele cu activitate fizică la o intensitate mult mai scăzută.3. Odihna activă în zilele de repaus
În zilele ce urmează unui antrenament sau unei serii de antrenamente intense, sau în urma unui eveniment ce a necesitat mult efort fizic (precum un maraton), este necesar ca activitatea fizică să fie redusă pentru a facilita recuperarea.Însă, în loc să ai una sau două zile de repaus complet, poți utiliza odihna activă pentru a diminua din disconfortul și oboseala adesea resimțite după o perioadă îndelungată de efort fizic intens. În acest caz, stretching-ul, yoga și masajul pot fi în special utile pentru că te vor ajuta să îți relaxezi mușchii și tendoanele încordate din pricina inflamării de după antrenament.
În această etapă vei dori să eviți, totodată, efortul fizic în exces, deoarece îți va dăuna recuperării. Dacă ai simptome precum un somn greu, dureri persistente sau o stare fizică generală neplăcută, ia în considerare reducerea suplimentară a intensității efortului fizic.
Beneficiile odihnei active
Acum că știi mai multe despre tipurile de odihnă activă și cum se poate desfășura aceasta, probabil te întrebi care sunt, mai exact, beneficiile practicării odihnei active. Cele mai importante beneficii sunt:- Minimizarea disconfortului de după antrenament, prin reducerea acumulării de acid lactic în mușchi
- Stimularea circulației și reducerea inflamării în corp
- Menținerea unui puls stabil pe parcursul antrenamentelor, ajutând la creșterea anduranței
- Diminuarea senzației puternice de oboseală fizică și psihică ce apare adesea după efortul fizic intens și prelungit.