✔Exercițiile cu greutăți au o mulțime de beneficii, însă, ca în orice alt sport, există, încă, diferite prejudecăți și mituri legate de acestea.
✔Unii oameni evită greutățile deoarece nu își doresc un aspect musculos sau se tem că vor dezvolta anumite probleme de sănătate, în timp ce alții nu obțin beneficiile dorite pentru că dau crezare anumitor mituri.

Exercițiile cu greutăți contribuie la o postură mai bună, la menținerea densității osoase și a flexibilității articulațiilor (importante mai ales la o vârstă mai înaintată), la pierderea în greutate și menținerea greutății dorite, precum și la scăderea inflamației din corp și la prevenția afecțiunilor cronice.

Însă în ciuda tuturor acestor beneficii, cunoscute deja de ceva vreme, mulți oameni evită exercițiile cu greutăți din pricina diferitelor preconcepții. Iată care sunt cele mai întâlnite mituri despre ridicarea de greutăți și de ce nu ar trebui să le lași să te oprească din a încerca acest mod de a face sport:

Exercițiile cu greutăți îți dau un aspect musculos

Se presupune adesea că ridicarea greutăților va avea un impact vizibil asupra musculaturii, care va crește rapid în volum. În consecință, multe femei se feresc de exercițiile cu greutăți, vrând să evite un aspect fizic apropiat de cel masculin.

Această perspectivă este, desigur, falsă, deoarece creșterea masei musculare se petrece într-un timp îndelungat, combinând antrenamentele cu greutăți mari și o dietă bogată în proteine. Altfel, este destul de dificil să îți crești masa musculară doar prin exercițiile cu greutăți.

Asta nu înseamnă, desigur, că acest tip de exerciții nu îți va impacta corpul. Dimpotrivă, mușchii vor deveni mai puternici iar metabolismul se va îmbunătăți, ajutându-te să combați creșterea în greutate fără să fie nevoie să îți schimbi drastic dieta.


Exercițiile cu greutăți îți afectează flexibilitatea

Flexibilitatea se referă la ușurința cu care articulațiile pot face toată gama de mișcări natural posibile. În ceea ce privește relația dintre ridicarea de greutăți și flexibilitate, există preconcepția conform căreia mușchii mai dezvoltați ar putea afecta gama de mișcări de care sunt capabile articulațiile. Însă și acesta este un mit, deoarece studiile în domeniu au arătat că exercițiile cu greutăți îmbunătățesc flexibilitatea, adesea mai bine decât stretching-ul, spre exemplu.


Aparatele cu greutăți sunt mai bune decât greutățile libere

Pentru începătorii în fitness, aparatele cu greutăți pot fi mai puțin intimidante decât greutățile libere, deoarece modul în care aparatele se utilizează poate părea mai clar. Prin urmare, există o încredere mai crescută în efectele utilizării aparatelor.

Însă adevărul este că, deși nu sunt lipsite de beneficii, aparatele îți pot limita mișcările, activând mai puțini mușchi decât în timpul utilizării greutăților libere. De aceea, este recomandat să completezi lucrul la aparate cu exercițiile cu propria greutate corporală și să progresezi către greutățile libere.


Trebuie să lucrezi o singură grupă de mușchi pe zi

Este adevărat că pasionații de fitness dedică un antrenament întreg unei singure grupe de mușchi. Însă dacă nu mergi la sală în fiecare zi, nu vei vedea prea repede rezultatele dorite. Ai mai multe șanse să vezi rezultate dacă antrenamentul tău încorporează exerciții care lucrează mai multe grupe de mușchi simultan.
Un workout ce îți lucrează întregul corp, urmat de pauze pentru refacere, te poate ajuta să slăbești și să capeți mai multă forță fără să acumulezi masă musculară nedorită.


Exercițiile cu greutăți cresc tensiunea arterială

Cu toate că este adevărat că utilizarea greutăților mari poate crea o creștere temporară a tensiunii arteriale, acest tip de exerciții este benefic pe termen lung, contribuind la menținerea tensiunii în limite normale. Persoanele cu tensiune arterială crescută, pe care o controlează prin medicație, pot ridica greutăți, însă nu foarte mari. Dacă ai probleme cu tensiunea și nu ești sigur ce fel de exerciții cu greutăți ți se potrivesc, este bine să consulți medicul.


Trebuie să ridici greutăți foarte mari

Un alt mit despre exercițiile cu greutăți este că trebuie să ridici greutăți foarte mari ca să îți dezvolți musculatura. Însă vei obține rezultate și cu mai multe repetări ale aceluiași exercițiu, cu greutăți mai mici, atâta timp cât soliciți mușchii, forțându-i să se repare și să crească în dimensiuni.