×
Autentificare
×
INREGISTRARE
Informatii personale
Informatii autentificare
Mai putem face sport când ne îmbolnăvim?

✔Totodată, este firesc să ne întrebăm dacă exercițiile fizice ne fac bine sau ne fac rău atunci când suntem, deja, bolnavi.
✔Nu există un singur răspuns la această întrebare – în unele cazuri este în regulă să ne urmăm programul obișnuit de exerciții pe când, în alte cazuri, este mai bine să ne odihnim în loc să facem efort fizic.
Atunci când nu ne simțim bine, o recuperare rapidă devine obiectivul nostru principal. Totodată, poate fi dificil să ne dăm seama dacă ar trebui să facem un efort suplimentar pentru a duce la bun sfârșit antrenamentul obișnuit sau dacă ar fi mai bine să luăm o pauză de la sport.
Așadar, efortul fizic ne ajută să ne activăm sistemul imunitar sau ne îmbolnăvește mai tare? Citește în continuare pentru a afla când ar trebui să faci sport și când ar trebui să te odihnești și să te hidratezi dacă ești bolnav.
Ar trebui sau nu să mergi la sala de fitness când te simți bolnav?
În general, dacă suspectezi că suferi de ceva contagios este mai bine să stai departe de sala de fitness. Dacă ai nasul înfundat, durere în gât, tuse, febră, rămâi acasă. Nu vrei să fii responsabil pentru îmbolnăvirea celorlalțe persoane prezente la sală.În același timp, acest lucru nu înseamnă că nu poți face sport acasă. Cu simptomele descrise mai sus este în regulă, în general, să faci mișcare, însă numai dacă simți că ai suficientă energie pentru activitățile pe care ți le propui. În schimb, dacă simptomele tale sunt mai puternice (greață, dureri de stomac, febră și tuse puternică), este recomandat să mai aștepți până la următoarea sesiune de sport.
Cum să te antrenezi acasă atunci când ești bolnav
A fi acasă îți aduce un sentiment suplimentar de confort atunci când ești bolnav, poate chiar într-atât încât să te simți în stare să faci un antrenament obișnuit. Există, totuși, o problemă: genul de antrenament care te face să transpiri îți solicită organismul destul de mult. În mod normal, corpul răspunde la acest stres și se adaptează, devenind mai puternic.Însă, atunci când ești bolnav, sistemul tău imunitar deja lucrează mai intens decât în mod obișnuit. Prin urmare, este posibil ca un antrenament intens să te suprasolicite și, drept urmare, să te îmbolnăvești mai tare.
Dacă ești genul de persoană care pune intensitatea antrenamentelor pe primul loc, este preferabil să te odihnești decât să ai un antrenament dificil, care să te facă să te simți mai rău. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu poți face deloc mișcare când nu te simți chiar în cea mai bună formă. Lipsa de energie și alte simptome pot fi gestionate și prin mișcare, atâta timp cât faci exercițiile potrivite.
În primul rând, este necesar să ceri sfatul medicului dacă intenționezi să faci sport și atunci când nu te simți bine. Dacă medicul îți recomandă să faci repaus, cu siguranță are un motiv bine întemeiat. Totodată, dacă ai acordul medicului, exercițiile cu intensitate și impact scăzute te pot ajuta să te simți mai bine și să îți revii mai rapid.
Poți alege exerciții precum mersul pe jos, yoga, sau stretching. Cheia este să alegi un tip de exercițiu care să fie comod de efectuat și care să nu îți crească foarte mult pulsul. Ascultă-ți corpul și, dacă începi să te simți mai rău, oprește-te. Dacă la finalul unui antrenament nu ai o stare generală mai bună, cel mai probabil este cazul să te odihnești în loc să faci sport.