✔Îmbrăcămintea de compresie vine în sprijinul celor care au nevoie de mai mult suport și de îmbunătățirea circulației, dar și a celor ce își doresc o creștere a performanței când fac sport.
✔Cu toate că nu este dificil de utilizat, îmbrăcămintea de compresie trebuie aleasă cu grijă și purtată într-un anumit mod pentru a obține beneficiile dorite.

Ce este și la ce folosește îmbrăcămintea de compresie? Acest tip de echipament se referă la diferite articole de îmbrăcăminte (șosete, jambiere, pantaloni, tricouri, mâneci) create din materiale ușoare ce mențin temperatura corporală optimă și elimină eficient umezeala.

Scopul acestor accesorii este să ofere suport pentru articulații și mușchi, să crească eficiența circulatorie, și să diminueze disconfortul fizic după antrenament. Utilizarea regulată a echipamentului de compresie poate conduce și la o mai bună performanță și o recuperare mai rapidă după antrenamente intense.

Alternativ, accesoriile de compresie îi pot ajuta pe cei care stau mult jos sau în picioare, sau care au afecțiuni ale picioarelor, prin reducerea durerii și a umflării în această zonă.

Însă nu orice accesoriu de compresie se va potrivi oricui. Elemente precum mărimea accesoriului și gradul de compresie, momentul utilizării acestuia, dar și tipul de compresie pot impacta rezultatele pe care le obținem folosind îmbrăcăminte de compresie.

Mărimea accesoriilor de compresie

Un articol de îmbrăcăminte de compresie ți se potrivește ca și mărime dacă îl simți strâns pe corp dar nu îți restricționează mișcările. Dacă îți produce disconfort, accesoriul îți va limita atât mișcările cât și circulația. Pentru a alege articolul potrivit ghidează-te, pe cât posibil, după măsurători exacte și nu după mărimi de tipul S, M, L etc., dacă acestea nu sunt însoțite de măsurătorile corespondente în centimetri.

În funcție de articolul care te interesează – șosetă, mânecă etc. – va trebui, cel mai probabil, să măsori cea mai lată porțiune a corpului pe care acest articol o va acoperi. De exemplu, pentru o șosetă de compresie îți vei măsura talpa piciorului precum și lățimea gambei.

Gradul de compresie

Ciorapii de compresie sunt disponibili, de obicei, în diferite lungimi, modele, culori, și grade de compresie.

Vei folosi ciorapi cu compresie ușoară dacă ai picioare obosite, inclusiv din pricina sarcinii. De obicei acest tip de ciorapi pot fi cumpărați fără prescripție medicală.

Pentru persoanele cu picioare umflate, sau care petrec mult timp călătorind, stând jos, sau în picioare, sunt recomandați ciorapii compresivi clasa I. Aceștia sunt utilizați, de obicei, și de cei care suferă de varice sau se află în perioada de recuperare postoperatorie.

Ciorapii compresivi de clasa II și III au un nivel mai ridicat de compresie și un rol medical mai pronunțat, fiind recomandat celor ce suferă de edeme (umflături severe) și alte afecțiuni acute ale picioarelor.

Când să porți îmbrăcăminte de compresie

Așa cum am spus mai sus, echipamentul de compresie are efecte benefice atât pentru cei ce fac sport cât și pentru cei ce stau mult în picioare sau așezați.

Pentru a obține cea mai bună performanță atunci când faci sport, accesoriile de compresie trebuie purtate atât în timpul antrenamentului cât și în perioada de recuperare de după, aducându-ți beneficii complementare.

În timp ce faci sport articolele de compresie aduc către mușchi sânge bogat în oxigen și îmbunătățesc eficiența musculară. După încheierea antrenamentului, articolele de compresie vor contribui la reducerea inflamării, susținând recuperarea mai rapidă.

Dacă ai nevoie să folosești echipament de compresie pentru că jobul îți cere să stai mult în picioare sau sedentar, poartă șosete de compresie în timpul zilei, dar nu și noaptea.

Alege accesorii de compresie de calitate

Îmbrăcămintea de compresie de calitate va fi fabricată din material de o calitate ridicată, ce poate pune presiune exact în locurile unde ai nevoie pentru a crește circulația. Compresia graduală înseamnă că vei simți mai multă compresie pe părțile corpului care sunt mai departe de inimă, astfel încât sângele să ajungă înapoi la inimă atunci când stai mult timp pe scaun sau în picioare.