✔Simptomele de răceală sau gripă ne pot face să simțim că vrem să sărim peste următorul antrenament și, de cele mai multe ori, este bine să ne ascultăm organismul.
✔Totodată, în unele cazuri, exercițiile fizice ușoare ne pot ajuta să ne recăpătăm din energie și să diminuăm simptomele deranjante.

Dacă ai simptomele specifice răcelii sau gripei, exerciții fizice nu vor mai părea o prioritate, și asta pe bune dreptate, deoarece organismul tău deja este supus stresului gestionării bolii și vindecării. Cu toate acestea, în anumite cazuri, mișcarea este de ajutor în timpul acestor procese.

Atunci când vrei să îți dai seama dacă ar trebui să te antrenezi sau nu când suferi de răceală sau gripă, fii atent la simptome. Specialiștii consideră că este sigur, în general, să faci exerciții fizice dacă simptomele tale se rezumă la nas înfundat, strănut, sau la presiunea resimțită la nivelul sinusurilor. Atunci când ai și alte simptome precum durerile musculare, tuse, febră, probleme cu stomacul, este mai bine să te rezumi la odihnă până când starea ți se va îmbunătăți.

În orice caz, este recomandat să iei o decizie bazată pe starea ta generală – dacă nu simți că poți face față unui antrenament ușor, nu te forța. În schimb, dacă crezi că puțină mișcare te va energiza, iată care sunt cele mai potrivite exerciții:

Mersul pe jos

Simptomele de răceală sau gripă îți vor afecta nivelul de energie, de aceea este bine să nu te suprasoliciți cu exerciții intense, ci să optezi pentru unele ușoare, precum mersul pe jos. Deși are un impact scăzut asupra corpului, mersul pe jos timp de 20 de minute îți va crește ușor pulsul și te va ajuta să respiri mai adânc și să îți decongestionezi căile nazale și sinusurile.

Pentru a nu te expune temperaturii scăzute din sezonul de iarnă, optează pentru mersul pe banda de alergat. În plus, dacă obosești rapid și e nevoie să te odihnești, poți face acest lucru imediat, deoarece te afli deja în confortul propriei case.


Jogging

Jogging-ul este recomandat doar dacă practici în mod regulat acest mod a face mișcare. Asta pentru că, dacă nu ai nivelul necesar de fitness, pur și simplu îți vei suprasolicita organismul, care deja muncește în plus pentru a te vindeca. La fel ca mersul pe jos, jogging-ul îți intensifică respirația și ajută la decongestionare.


Yoga

Yoga este un mod relaxant de a face mișcare atunci când ești răcit. Yoga te poate ajuta să lupți împotriva unei răceli sau gripe crescându-ți imunitatea și îți va diminua din stresul cauzat de boală. Cu mișcările sale lente dar și ușor solicitante, yoga îți va diminua și durerile musculare.


Mișcări de dans

Fie că dansezi pe muzica preferată sau urmărești un video de dance fitness online, mișcările de dans îți vor pune sângele în mișcare, vor reduce stresul, și îți vor readuce buna dispoziție. Pentru că au un impact scăzut asupra corpului, 20 de minute de dans te vor energiza dar nu îți vor agrava durerile de cap, musculare, sau de articulații, adesea asociate cu răceala și gripa.

Acestea sunt câteva tipuri de mișcare la care poți apela atunci când vrei să te energizezi fără prea mult efort. Bineînțeles, atunci când ești răcit sau gripat este recomandat să stai departe de sporturile de iarnă (pentru că vei fi expus temperaturilor scăzute), precum și de sporturile în echipă și antrenamentele la sala de fitness (deoarece riști să îmbolnăvești alte persoane prin apropiere sau contactul cu aceleași obiecte).

Nu în ultimul rând, răceala sau gripa îți vor diminua, cel mai probabil, forța fizică și îți vor afecta performanța, așa că nu încerca să ridici greutăți ca atunci când ești perfect sănătos. În caz contrar, riști să te accidentezi dar și să îți înrăutățești simptomele, deoarece efortul depus în timpul ridicării greutăților mari poate crea presiune suplimentară în sinusuri și intensifica durerile de cap.