✔Persoanele care fac fitness regulat se îngrijorează adesea în privința deteriorării condiției lor fizice atunci când nu mai fac sport.
✔Este o realitate faptul că, atunci când oprim antrenamentele regulate, abilitățile noastre fizice scad, iar acest lucru se poate întâmpla inclusiv în perioadele de repaus necesare vindecării după accidentări sportive.
✔Ne putem menține un nivel bun de fitness chiar și în perioada de recuperare, cu acordul medicului, alegând diferite tipuri de exerciții ce nu vizează zona afectată de accidentare.

Dacă ai avut parte de o accidentare sportivă, probabil vei avea nevoie de ceva timp pentru odihnă și recuperare. Chiar și în acest caz, probabil nu vei dori să oprești activitatea fizică în totalitate, pentru a nu îți pierde condiția fizică curentă. Chiar dacă o parte a corpului tău este, momentan, imobilizată sau trebuie protejată de orice tip de impact, cu puțină creativitate și disponibilitate de a încerca lucruri noi vei putea găsi diferite moduri de a rămâne într-o formă fizică bună.

Pentru a păstra un nivel ridicat de fitness, tot ce trebuie să faci este să rămâi activ. Iată câteva moduri prin care poți face acest lucru în timp ce te recuperezi după cele mai frecvente accidentări sportive:

1. Accidentări ale cotului sau umerilor

Accidentările în aceste zone sunt cele mai permisive în ceea ce privește continuarea unor antrenamente cardio, deoarece îți vei putea folosi fără probleme picioarele. Prin urmare vei putea să mergi, să urci scări, să pedalezi și chiar să folosești o bicicletă eliptică. Alte exerciții utile sunt:
- Presa pentru picioare;
- Abdomene;
- Genuflexiuni și fandări;
- Indreptarea spatelui la perete;
- Pedalatul pe bicicletă eliptică sau mersul pe banda de alergat timp de 2-3 minute la intensitate moderată și 2 minute la intensitate ridicată (sau setând înclinația benzii la un nivel mai ridicat).

Folosind aceste exerciții poți crea un circuit pe care să îl completezi de 3-4 ori, de până la 5 ori pe săptămână. Cu ajutorul lor îți vei menține atât anduranța cât și forța fizică.

2. Accidentări în zona inferioară a spatelui

Aceste tipuri de accidentări necesită, de obicei, o perioadă mai îndelungată și mai dificilă de recuperare. Înainte să începi orice tip de antrenament este necesar să discuți cu medicul tău.

Pentru a-ți menține fitness-ul cardiovascular poți încerca, de 3 ori pe săptămână, un circuit care să includă până la 60 de secunde din următoarele exerciții:
- Presa pentru piept;
- Exerciții de tip pull-down;
- Presa deasupra capului (overhead press);
- Exerciții la aparatul pentru extensiile picioarelor;
- Îndreptarea spatelui la perete.

3. Accidentări ale genunchilor

Aceste accidentări pot fi destul de limitative, mai ales dacă genunchiul este afectat, deoarece multe exerciții necesită flexia și extensia genunchiului. În perioada de recuperare după o astfel de accidentare te poți concentra, mai degrabă, pe menținerea forței fizice a părții superioare a corpului, însă poți face și activități precum pedalatul cu un singur picior (presupunând că unul dintre ele nu este afectat de accidentare) sau înotul folosind accesorii pentru plutire.

4. Accidentări ale gleznelor

Pentru a-ți menține anduranța va fi necesar să faci, de trei ori pe săptămână, între 30 și 60 de minute de exerciții cardio. Dacă medicul îți permite, poți apela la înot sau la ridicarea de greutăți după ce ți-ai accidentat glezna.

Ca și în cazul celorlalte tipuri de accidentări, poți parcurge, de trei ori pe săptămână, 3-4 repetări ale unui circuit format din următoarele exerciții:
- Presa pentru piept;
- Presa deasupra capului (overhead press);
- Flotări pe mingea de fitness;
- Ridicări de picioare, din atârnat;
- Exerciții de tip pull-down.

Așa cum sugerează exercițiile de mai sus, poți rămâne într-o formă fizică bună chiar dacă ai suferit o accidentare. Lucrează întotdeauna cu medicul și cu un antrenor experimentat pentru a determina care exerciții sunt sigure pentru tine. Nu în ultimul rând, nu ignora sfaturile medicului în ce privește odihna – aceasta este esențială pentru recuperarea fizică dar va juca un rol important și în gestionarea impactului pe care o accidentare îl poate avea asupra stării tale emoționale.