✔Mișcarea în apă ne lucrează întregul corp și oferă un antrenament cardio serios, dar cu impact scăzut – articulațiile noastre nu vor avea de suferit de pe urma efortului depus.
✔Dacă vrem să integrăm înotul în viața noastră de zi cu zi, este necesar să avem o rutină clară și echipamentul potrivit.

Atunci când își doresc să înceapă să facă sport, mulți oameni se gândesc să înceapă să alerge, să meargă pe bicicletă, să ridice greutăți, sau o combinație dintre acestea. În schimb, mai puțini se vor gândi să înceapă să înoate în mod regulat.

Motivele pentru care pasionații de fitness nu optează pentru înot sunt multiple, însă unul dintre ele este destul de clar: înotul poate fi destul de intimidant. Asta deoarece, spre deosebire de alergat sau pedalat, care pot fi deprinse destul de ușor, să înveți să înoți poate dura și, pentru persoanele cu un nivel de fitness scăzut, turele de bazin pot părea destul de dificile.

Însă merită să ne depășim temerile atunci când vine vorba de înot. Iată, mai jos, de ce, și cum putem începe să înotăm regulat.


De ce este înotul atât de benefic

Înotul are toate beneficiile fizice și mentale ale mișcării pe sol: ne lucrează întreaga musculatură, ne ajută să consumăm un număr ridicat de calorii, și contribuie la relaxare și eliminarea stresului.

Modul în care respirăm în timpul înotului oferă o senzație de confort similară celei obținute prin meditație, iar mișcările specifice ne vor asigura un antrenament cardio la fel de eficace precum alergatul. Așa cum spuneam mai sus, înotul este blând cu articulațiile, ceea ce înseamnă că este o alegere bună la aproape orice vârstă și nivel de fitness.


Cum să începi să înoți regulat

Bineînțeles, dacă nu știi să înoți, vei avea nevoie de asistența unui antrenor sau, cel puțin, a unei persoane care știe să înoate foarte bine. Este recomandat să înveți să înoți într-un bazin, spre exemplu la sala de fitness, unde cel puțin un instructor/salvamar să fie în preajmă, în cazul în care nu te descurci atât de bine pe cât te aștepți.

Odată ce ai deprins bazele înotului, nu este cazul să te oprești aici, ci să adopți anumite strategii pentru a-ți îmbunătăți tehnica și a căpăta încredere în tine ca înotător. Iată ce poți face:

1. Fă o încălzire

Nu este cazul ca, odată ce ai intrat în bazin, să începi să faci ture de bazin. Înoată pe loc, fă câteva mișcări de aerobic, plutește mai întâi – practic, aceste acțiuni îți vor ajuta corpul să se adapteze la a fi în apă, și îți vor stimula și circulația, pregătindu-te pentru antrenamentul ulterior.

2. Respiră

După încălzire, este bine să practici și respirația conștientă – inspiră și expiră adânc, pentru că acest lucru te va pregăti, la rândul său, pentru înot. Apoi, respiră în timp ce înoți ușor distanțe mici, pentru a-ți perfecționa tehnica înainte de turele lungi de bazin.

3. Alege echipamentul potrivit

Chiar dacă arată bine, unele costume de baie se pot deforma sau decolora după câteva vizite la bazin. Alege un costum de baie practic, de la un magazin de specialitate. Nu uita de ochelarii și de casca pentru înot, pentru a-ți proteja ochii și părul și pentru un grad mai ridicat de confort în timp ce înoți. Alege un top cu căptușeală, strâns pe corp dar nu restrictiv, dacă temperatura din bazin ți se pare mereu prea scăzută.

Aceste accesorii sunt disponibile într-o varietate de materiale, culori, și modele – ceea ce este important este să le alegi pe cele cu care te simți cel mai confortabil pentru că, astfel, îți vei crește șansele de a înota regulat.

4. Creează-ți o rutină pentru începători

Începe cu 10 sesiuni de înot ușor, continuu, desfășurate pe durata a 3-4 săptămâni, pentru a-i da corpului tău ocazia să se ajusteze acestei noi activități. În timpul fiecărei sesiuni, înoată cât de mult poți fără să te oprești, și fă pauză atât cât dorești, pe parcursul a 20-25 de minute. După aceste sesiuni, încearcă să înoți de minim 2-3 ori pe săptămână, dar nu mai puțin dacă vrei să progresezi.