✔Exercițiile în aer liber sunt benefice atât pentru corp cât și pentru minte – ne permit să luăm o pauză de la lumea digitală, să ne reconectăm cu noi înșine și cu natura, și să punem în mișcare procesele vitale ale organismului.
✔Chiar dacă sezonul rece a început, nu trebuie să aștepți până la primăvară pentru a te întoarce la antrenamentele în aer liber;
✔Pentru a te antrena fără probleme, indiferent de vreme, trebuie să te pregătești corespunzător – în linii mari, acest lucru înseamnă să acorzi atenție vestimentației tale, dar și hidratării și respirației.

Dacă, ai observat că, odată cu scăderea temperaturii de afară, ți-a scăzut entuziasmul pentru mișcare sau, cel puțin, plănuiești să îți muți antrenamentele înăuntru, află că nu e cazul să aștepți până la primăvară pentru a te întoarce la cele în aer liber.

Încearcă următoarele sfaturi de fitness în aer liber, pe vreme rece, pentru a rămâne atât în siguranță cât și în formă.

1. Îmbracă-te cu haine care nu rețin umezeala

Cea mai rapidă modalitate de a pierde căldura corpului este să porți haine care rețin umezeala. Dacă faci sport în haine umede, o să ți se facă rapid frig, ceea ce te va determina să reduci durata antrenamentului dar te va expune și riscului de hipotermie.

Pentru antrenamentele în aer liber renunță la îmbrăcămintea din bumbac și optează pentru fibre sintetice, cum ar fi poliesterul și polipropilena, concepute să se usuce rapid.

2. Îmbracă-te în mai multe straturi de haine

Hainele din fibre sintetice trebuie purtate în mai multe straturi, astfel încât să reții căldura corpului și să te protejezi de vânt, ploaie, sau zăpadă. Primul strat va consta dintr-o bluză din țesătură sintetică, peste care poți îmbrăca o bluză din fleece, pentru mai multă căldură. Apoi, adaugă o haină din material impermeabil, dacă afară plouă sau ninge. Dacă vremea este uscată, alege o jachetă dintr-un material care să permită transpirației să se evapore.

3. Protejează-ți extremitățile

Degetele de la mâini și picioare, urechile, și nasul sunt afectate cel mai mult de temperaturile reci. Pentru a evita disconfortul, poartă căciulă sau bentiță, mănuși și șosete groase, fie sintetice, fie din lână.

Dacă ți se pare că degetele de la picioare devin deosebit de reci, acordă atenție design-ului pantofilor și, eventual, alege pantofi speciali concepuți pentru vremea mai rece și umedă.

În sezonul rece și pielea trebuie protejată de aerul uscat, bând multă apă și folosind loțiune hidratantă și cremă de protecție solară. Protecția solară este necesară mai ales iarna, deoarece zăpada reflectă până la 80 la sută din razele UV.

4. Optează pentru haine reflectorizante sau în culori puternice

Toamna și iarna nu înseamnă doar scăderea temperaturii, ci și o vizibilitate mai scăzută. Prin urmare, hainele reflectorizante și viu colorate sunt mai bune pentru exerciții în aer liber. Acest lucru se aplică indiferent dacă faci sport într-o zonă unde circulă mașini și biciclete, sau într-o zonă în care te vei întâlni mai mult cu alți pietoni.

5. Hidratează-te

Chiar dacă iarna simțim mai rar nevoia de a ne hidrata, este important să consumi apă pe toată durata antrenamentului. Dacă te antrenezi pentru mai mult de o oră, este recomandat să apelezi și la o băutură pentru sportivi.

6. Îndepărtează straturile de haine pe măsură ce te încălzești

Exercițiile fizice te vor încălzi considerabil și nu vei dori să transpiri excesiv atunci când afară temperatura se apropie de îngheț. De aceea, este bine să te oprești ocazional și să evaluezi situația. Dacă ți-e cald, dă jos hanoracul sau haina și leagă-le în jurul taliei. Este de reținut, de asemenea, că alergătorii vor avea nevoie de mai puține straturi de haine decât cei care fac exerciții de intensitate mai scăzută, deoarece se mișcă mai repede și produc mai multă căldură corporală.

7. Respiră corect

Vremea rece determină îngustarea căilor respiratorii, ceea ce face respirația ușor mai dificilă decât în sezonul cald. Inspiratul pe nas poate ajuta la încălzirea și umidificarea aerului, însă poți ajuta acest proces înfășurând o bandană sau un fular în jurul gurii și nasului pentru a menține aerul mai umed.