✔La fel ca alte echipamente și accesorii sportive, un sac de box ar trebui să se potrivească cu obiectivele tale de fitness.
✔Pentru a alege sacul de box potrivit este necesar să acorzi atenție elementelor precum materialele din care sacul de box este confecționat, mărimea sacului de box, dar și greutatea acestuia.

Dacă antrenamentul pe care îl plănuiești include un sac de box dar nu știi ce tip de sac de box să alegi află că, înainte de a-l achiziționa, este necesar să te documentezi asupra anumitor aspecte. Sacii de box existenți pe piață diferă în funcție de mărime și greutate, dar și materialul din care este confecționat sacul și umplutura acestuia. Pentru alegerea sacului de box potrivit pentru antrenamentul tău, citește mai jos.

1. Alegerea mărimii și greutății corecte a sacului de box

În ce privește mărimea sacului de box, aceasta trebuie aleasă în funcție de scopul antrenamentului. Dacă ne vom antrena în special brațele, un sac mai mic, până în 1,60 metri, este alegerea potrivită. Loviturile cu picioarele, în schimb, vor fi mai ușor de efectuat dacă sacul are între 1,60-1,80 metri.

Un sac mai ușor, cu o greutate de aproximativ 30 de kilograme, va fi mai mobil și îți va da ocazia să îți îmbunătățești viteza de reacție și mobilitatea. Un sac mai greu va fi util celor ce își doresc ca loviturile lor să aibă o forță mai mare. Anumite modele de saci de box au mecanisme integrate care permit reglarea greutății deci, dacă îți dorești un sac de box util pentru ambele obiective, te poți orienta către un astfel de model.

2. Alegerea tipului de instalare

În ce privește instalarea sacului de box, ai la dispoziție două modalități: suspendat sau așezat pe podea. Și instalarea va face diferența în antrenamentul tău – de aceea, dacă vrei să îți antrenezi musculatura întregului corp, este recomandat să alegi un sac de box de podea, iar dacă vrei să îți lucrezi doar brațele, să alegi unul suspendat.

3. Alegerea materialului din care este confecționat sacul

În general, sacii de box sunt confecționați din piele sau materiale sintetice. Sacii din piele sunt foarte rezistenți și durabili însă pot costa destul de mult în comparație cu sacii din materiale sintetice. Aceștia din urmă sunt și mai rezistenți la umiditate și nici nu vei regreta costurile dacă nu vei folosi sacul pe cât de des te-ai așteptat.

4. Alegerea umpluturii sacului de box

Umplutura sacului de box are, la rândul ei, un impact destul de important asupra calității și eficienței antrenamentului. Vei găsi saci de box umpluți cu spumă, cu nisip, cu aer, sau cu apă. Fiecare tip de umplutură are avantajele și dezavantajele sale, și trebuie aleasă și în funcție de nivelul de experiență a celui ce va folosi sacul de box.

Un sac de box umplut cu aer va fi destul de ieftin și este o opțiune bună pentru cei ce vor un sac de box mai ușor. Dezavantajul este că sacul se poate dezumfla destul de repede ceea ce înseamnă că îl vei umfla des.

Apa este o altă opțiune accesibilă, fiind o umplutură pe care o avem la dispoziție atunci când avem nevoie. Sacii umpluți cu apă au o greutate mai mare și sunt mai duri, de aceea sunt potriviți persoanelor mai experimentate. Sacii umpluți cu nisip sunt, la rândul lor, destul de grei, dar mai simplu de umplut decât cei cu apă.

Începătorilor le este recomandată alegerea unui sac de box umplut cu spumă, deoarece este rezistentă dar suficient de maleabilă încât să poată fi lovită și fără mănuși, dar nu cu forță maximă.