✔Aspectele de care trebuie să ții cont pentru a face cea mai potrivită alegere constau în nivelul condiției fizice, preferințele personale și rezultatul dorit.
✔Dacă vrei să începi să faci mai multă mișcare, dar nu știi de unde să începi și ce anume ți s-ar potrivi cel mai bine, în articolul de mai jos vei găsi răspunsurile de care ai nevoie.

Odată cu începerea unui nou an, ne propunem (cei mai mulți dintre noi) să adoptăm un stil de viață mai sănătos. Să mâncăm mai bine și să facem mai multă mișcare. Oricât de lăudabile ar fi bunele intenții, de cele mai multe ori acestea rămân doar la stadiul de planuri și nu ajung să se concretizeze prea curând. Și acest lucru se întâmplă din două mari cauze: lipsa voinței și neștiința. Și dacă cu prima problemă nu te putem ajuta prea mult (depinde de tine să îți găsești motivația necesară pentru a-ți schimba stilul de viață), cu a doua te-am putea ajuta un pic.

Așadar, dacă vrei să începi să faci mai multă mișcare, dar nu știi de unde să începi și ce anume ți s-ar potrivi cel mai bine, sperăm că în articolul de mai jos vei găsi răspunsurile de care ai nevoie.

Iată, deci, ce aspecte să iei în considerare pentru a-ți putea alege cel mai potrivit tip de mișcare:

1. Nivelul condiției fizice

Stabilirea acestui aspect este esențială pentru stabilirea tipului de mișcare ideal pentru tine. De ce este atât de important acest lucru? În primul rând, pentru a ști de unde să începi și în al doilea rând pentru a nu te descuraja în cazul în care te apuci de un sport/tip de mișcare ce te depășește.

Astfel, dacă nu ai mai practicat niciodată niciun sport, nu ai mai fost vreodată la sală, iar de alergat sau mers pe jos nici nu se pune problema, ar trebui să iei în calcul activitățile ușoare, cu potențial distractiv cum ar fi clasele de dance fitness (zumba, de exemplu), kangoo jumps, sărituri pe trambulină, antrenamente cardio ușoare acasă ori la sala de fitness și așa mai departe.

Pe de altă parte, dacă nu ești străin de lumea sportului, însă ai avut o perioadă mai mare de pauză, poți opta acum pentru diferite tipuri de antrenamente la sala de fitness (cu sau fără instructor), pentru un anumit sport (de exemplu tenis, fotbal, baschet, etc) sau chiar pentru ciclism sau clase de spinning.


2. Ce rezultate vrei să obții

După ce ai clarificat aspectele de mai sus, trebuie să te gândești ce rezultate ți-ai dori să obții de pe urma exercițiile pe care le vei practica. În funcție de răspunsul la această întrebare vei mai restrânge lista posibilităților și vei fi mai aproape de a afla ce tip de mișcare ți se potrivește cel mai bine.

Astfel, dacă vrei să faci mișcare doar pentru a menține în formă și a respecta recomndarea medicilor de a face cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic, atunci poți alege între a merge pe jos, a alerga, a practica diferite exerciții cardio la sală sau acasă. Poți opta însă foarte bine și pentru antrenamente cu greutăți sau la aparate de fitness, ținând cont însă de nivelul tău de pregătire și rezultatele pe care vrei să le obții. De menționat că aceste opțiuni sunt de luat în calcul și atunci când vrei să slăbești.

Dacă țelurile tale sunt mai ambițioase însă, și visezi să obții o masă mulsculară mai mare și un corp mult mai bine definit, atunci cele mai potrivite sunt clasicele antrenamente cu greutăți din sala de fitness.

Bineînțeles, exemplele de mai sus nu se exclud complet unele pe altele, ci le poți combina în funcție de preferințe. Astfel, poți foarte bine să faci antrenamente cu greutăți, dar și exerciții cardio și invers. Ceea ce diferă este nivelul la care la practici. Moderat dacă nu ai țeluri prea mărețe și intensiv dacă îți dorești să slăbești mai mult și/sau să îți crești masa musculară.

În final, în afară de cele descrise mai sus, atunci când îți alegi tipul ideal de antrenament trebuie să iei în calcul și dacă ai anumite accidentări, suferințe sau boli care te împiedică să practici un anumit tip de mișcare.