✔Factorul genetic si sexul sunt aspecte pe care nu le poți controla atunci când vine vorba de creșterea masei musculare.
✔Aspecte asupra cărora ai un cuvânt de spus și care îți pot influența la fel de mult rezultatele sunt: tipul de antrenament, alimentația, obiceiurile de odihna.

Un lucru pe care îl au în comun toți cei care incep sa frecventeze sălile de forță pentru a-și dezvolta masa musculara este nerabdarea. Toată lumea vrea rezultate rapide și, dacă se poate, fără prea mult efort. Insă dacă tu ești un pic mai ancorat în realitate și dacă știi măcar în linii mari ce presupune creșterea masei musculare, realizezi probabil că e nevoie de multă muncă și determinare pentru a-ți atinge obiectivele.

In afară de muncă însă, și multă transpirație, mai sunt și alte aspecte de care trebuie să ții cont pentru a te bucura de cele mai bune rezultate și a nu fi dezamăgit dacă acestea nu apar exact atunci când te aștepți. Iată-le pe cele mai importante:

Sexul

Datorită nivelului de testosteron, bărbații vor crește mai repede și mai bine masa musculară, spre deosebire de femei.

Factorul genetic

Un alt aspect care influentează procesul de creștere a masei musculare este moștenirea genetică. Astfel, dacă faci parte din norocosii care s-au născut cu un număr mai mare de fibre musculare de tip II (fibre cu contractie rapida), cu un potențial mai mare de creștere, atunci ai toate șansele să îți atingi obiectivele mai repede decât ți-ai propus.

Tipul de antrenament

Iată și un aspect în privința căruia ai un cuvânt de spus. Astfel, în funcție de tipul de antrenament ales, poti sa iți atingi obiectivele sau, dimpotrivă, să îți sabotezi rezultatele. În general, antrenamentele cu greutăți mari și repetări puține sunt destinate câștigării de forță musculară, în timp ce antrenamentele cu greutăți moderate și un număr mai ridicat de repetări sunt văzute ca fiind ideale pentru creșterea masei musculare.


Și pentru că, așa cum spuneam, la acest capitol ai și tu un cuvânt de spus, iată ce anume poți face pentru ca antrenamentul practicat să fie cât mai cu folos:

1. Fă exerciții compuse

Deși poți crește în masă musculară executând atât exerciții de izolare cât și compuse, exercițiile cu mișcări compuse, precum genuflexiunile cu bara, împins la piept, fandările, tracțiunile, etc., dau rezultate mult mai bune și reprezintă o bază bună pentru mai târziu.

2. Consumă mai multe proteine

Având în vedere că te antrenezi cu greutăți, corpul tău are nevoie de o cantitate mai mare de proteine pentru refacerea si implicit cresterea fibrelor musculare. Poti opta pentru proteinele din mancare sau, dacă nu poți atinge astfel necesarul zilnic (aproximativ 80g), din suplimente.

3. Nu te antrena doar cu greutăți mari

Pentru rezultate mult mai bune este indicat sa vizezi in exercitiile tale si fibrele musculare de tip 1 (cu contractie lentă) căci și acestea au potential de crestere. Pentru asta, poti executa exercitiile obisnuite cu greutăti mult mai mici, dar cu un numar mai mare de repetari (3-4 seturi a cate 15 sau mai multe repetari).

4. Odihneste-te suficient

Ideal ar fi sa dormi macar 8 ore pe noapte si sa nu exagerezi cu mersul la sala. Una sau doua zile de pauza pe saptamana sunt obligatorii daca vrei ca muschii tai sa aiba timp sa se refaca dupa efortul depus.