✔Pentru cei mai experimentați, flotările pot părea floare la ureche, pe când pentru cei care nu fac fitness în mod obișnuit, acestea sunt un motiv de anxietate bine cunoscut;
✔Cu toate acestea, persoanele din ambele categorii au ceva în comun: sunt predispuse la câteva greșeli des întâlnite, care nu le permit nici celor cu experiență și nici începătorilor să progreseze sau să obțină beneficii de pe urma unor flotări efectuate în forma lor perfectă.

Flotările pot părea simple la prima vedere, însă pentru a le executa corect este nevoie de ceva timp, efort, și atenție. Pentru că par simple dar sunt tehnic dificile, este posibil ca multe persoane să nu realizeze că efectuează acest exercițiu incorect.

Prin urmare, este necesar să cunoaștem și să evităm anumite poziții și mișcări pe care, deși le putem percepe ca naturale sau utile pentru executarea corectă a exercițiului, fac flotările ineficiente și chiar ne cresc riscul de accidentare în timpul antrenamentului:

Alinierea necorespunzătoare

Pentru a te asigura că ești aliniat corespunzător atunci când faci flotări, este recomandat să începi din poziția plank. Roagă un membru al familiei sau un prieten să evalueze dacă corpul tău formează o linie dreaptă de la cap până la călcâie. Încheieturile mâinilor se vor afla fix sub umeri, degetele mâinilor (în afară de degetul mare, bineînțeles) sunt îndreptate în față, iar palmele sunt așezate pe sol la o distanță confortabilă una de cealaltă, aproximativ cât lățimea unei saltele de yoga.


Posteriorul ridicat sau prea coborât

Așa cum spuneam mai sus, poziția optimă în care trebuie să te afli pentru o flotare corectă implică formarea unei linii drepte cu întreg corpul. Dacă posteriorul tău este prea jos sau prea sus, înseamnă că faci flotări cu spatele îndoit. Implicit, nu faci gama de mișcări completă pentru o flotare și nici nu îți antrenezi zona core sau gluteii. Aceasta este o problemă întâlnită mai ales la începători, și semnalează faptul că nu sunt capabili încă să își susțină întreaga greutate corporală.

Pentru a corecta această problemă, încordează-ți zona core și gluteii. Astfel, te vei asigura că mușchii din aceste zone sunt activați pe toată durata exercițiului.


Capul nealiniat cu restul corpului

Ridicarea capului sau mișcarea lui la stânga sau dreapta în timp ce faci o flotare crește riscul de încordare a mușchilor cefei și de apariție a durerii în această zonă. Menține spatele și gâtul aliniate, cu privirea în jos, dar fără a îți lăsa capul să îți atârne în jos.


Coatele aliniate incorect

Nu există o poziție fixă în care ar trebui să îți plasezi coatele în timpul unei flotări, deoarece aceasta va varia în funcție de tipul de flotare pe care încerci să îl efectuezi și mușchii pe care vrei să îi folosești mai mult în timpul flotării. Pentru o flotare clasică, în care majoritatea greutății este suportată de mușchii pieptului, coatele vor fi menținute la un unghi de aproximativ 45 de grade față de sol, și apropiate de corp. Pentru a-ți lucra tricepșii, menține coatele aproape lipite de corp, îndoindu-le către spate, iar pentru a-ți lucra umerii și pieptul îndoaie coatele în exterior.

În general, este bine de reținut că poziția și mișcarea din timpul flotării nu ar trebui să îți provoace dureri neobișnuite în zona coatelor sau alte zone ale corpului – dacă acest lucru se întâmplă, este necesar să încerci alt tip de flotare.