✔Atunci când vine vorba de mușchi mai mari si mai puternici, poți folosi mai multe strategii.
✔Te poți antrena la sala de fitness dar există și câteva opțiuni pentru antrenamentele acasă, pe care le poți folosi oricând, fie exclusiv fie în completarea antrenamentelor de la sală.
✔Halterele, ganterele, exercițiile cu benzile de rezistență și cu greutatea corporală sunt eficiente în dezvoltarea musculaturii, însă există anumite diferențe între ele, de care îți va fi util să ții cont.

În cele ce urmează, vei putea citi despre avantajele și dezavantajele diferitelor antrenamente care au scopul de a-ți dezvolta musculatura:
- la o sală de fitness
- acasă, folosind haltere și gantere
- cu benzi de rezistență
- cu greutatea corporală.

Creșterea masei musculare poate fi stimulată prin oricare dintre aceste metode, chiar și folosind numai greutatea corporală. Însă nu toate metodele funcționează la fel, și nu toate ți se vor potrivi. De aceea, este bine să cunoști mai multe informații despre ele:

1. Antrenamentele la sala de fitness

O sală de fitness este dotată, de obicei, cu gantere, haltere, și o varietate destul de mare de aparate fitness. Toate acestea sunt utile pentru dezvoltarea mușchilor, deoarece permit creșterea periodică a greutății cu care lucrezi, pentru a supune mușchii la mai mult efort fizic și a-i stimula să crească.

Dezavantajul este că mersul la sală poate fi incomod. Dacă ești o persoană foarte ocupată, fiecare minut contează. Desigur, unele persoane găsesc diferite soluții pentru problema lipsei de timp: merg la sală dimineața devreme, înainte să meargă la birou, aleg o sală de fitness de dimensiuni mai mici, dar mai aproape de casă, sau combină antrenamentele de acasă cu cele la sala de fitness, unde merg doar de două ori pe săptămână.

Un alt dezavantaj adesea menționat de cei care vor să meargă la sală însă nu au această experiență este că se simt intimidați, temându-se că vor fi judecați că nu știu cum să folosească aparatele, sau chiar că îi vor incomoda pe cei mai experimentați. Deși acest lucru nu se va întâmpla des, este rezonabil să iei în considerare că nu toți cei care merg la sală sunt politicoși și primitori. Dacă asta este una dintre temerile tale principale, poate este mai bine să începi cu câteva antrenamente acasă, până câștigi mai multă forță fizică și mai multă încredere în abilitățile tale.

2. Antrenamentele cu haltere și gantere

Halterele sunt foarte stabile, ușor de încărcat pentru a lucra cu greutăți variate, și te ajută să lucrezi grupe mari de mușchi în antrenamente eficiente. Totodată, halterele ocupă mult spațiu, și pot fi mai costisitoare decât niște gantere simple, mai ales dacă alegi o marcă de înaltă calitate. Sunt grozave dacă ai o cameră întreagă la dispoziție pentru a o transforma într-o sală de sport acasă, însă sunt dificil de depozitat dacă locuiești într-un apartament mic.

Antrenamentele cu gantere sunt mai versatile pentru dezvoltarea musculaturii acasă. Ganterele reglabile pot fi încărcate treptat și îți permit să te miști mai liber decât halterele. Apoi, când ai terminat antrenamentul, poți depozita ganterele într-un spațiu mic (în debara, sub pat etc.), astfel încât să nu te incomodeze în timpul altor activități.

3. Antrenamente cu benzi de rezistență

Benzile de rezistență sunt populare pentru că sunt ieftine și portabile. Problema este că va fi dificil să obții o rezistență ridicată, mișcările pe care le poți face cu ele sunt oarecum limitate, și nu acționează cu ușurință asupra mușchilor profunzi.

Aici intervine a doua problemă: antrenamentele cu bandă de rezistență pot fi dureroase, deoarece antrenamentul este mai puțin eficient și necesită mai multe seturi și repetări pentru a vedea rezultate similare cu cele obținute ridicând greutăți. De aceea, cei care ridică frecvent greutăți folosesc rar benzile de rezistență.

4. Antrenamente cu greutatea corporală

Pentru începători, exercițiile cu greutatea corporală sunt ideale pentru stimularea creșterii musculare. Dezavantajul major apare pe măsură ce începi să devii mai puternic și ai nevoie de mai multă greutate pentru a-ți dezvolta musculatura. Dacă nu folosești greutăți, opțiunea este să faci mult mai multe seturi și repetări, ceea ce poate deveni plictisitor dar și dureros. Drept urmare, este recomandat să adaugi gantere exercițiilor corporale, de exemplu să ții câte o ganteră în fiecare mână atunci când faci genuflexiuni.