✔Anotimpul de iarna e cel mai bun moment în care poți pune la cale achiziția primei tale biciclete.
✔Înainte de a începe căutările, stabilește ce buget ai la dispoziție și către ce tip de ciclism te vei îndrepta.
✔Documentează-te cu atenție și cere și părerea oamenilor mai experimentați decât tine.
✔În final, ai grijă ca bicicleta să fie confecționată din materiale de cea mai bună calitate, dar și să ți se potrivească.

Sezonul în care ne aflăm e cel mai potrivit pentru a-ți face planul pentru achiziționarea primei biciclete. Ai tot timpul din lume să cauți oferte, păreri și sfaturi care să te ajute să iei cea mai bună decizie. Iar ca misiunea să-ți fie cât mai ușoară ți-am pregătit mai jos o listă cu aspectele pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a scoate banii din buzunar.

1. Preferințe

Ce tip de ciclism ți-ai dori să practici? Te vei îndrepta către cel montan sau vei rămâne doar la stadiul de oraș, de navetist?

În funcție de obiectivele pe care le ai și de preferințele și nevoile tale în ceea ce privește ciclismul, vei ști și dacă să te orientezi către o bicicletă de oraș, de munte, hibrid, electrică sau pliabilă (sau ambele).


2. Buget

Nu poți porni în căutarea bicicletei ideale dacă nu știi cât ești dispus să dai pe ea. Așadar, stabilește o limită în care să te încadrezi și caută informații despre modelele care se încadrează în bugetul stabilit.


3. Documentare

Așa cum spuneam și mai sus, iarna este anotimpul potrivit pentru a porni în căutarea bicicletei ideale. Ai tot timpul să bați internetul în lung și-n lat și să afli tot felul de păreri cu privire la modelul/ modelele alese.

Unde poți găsi cele mai bune și credibile informații?

În primul rând, pentru informații strict tehnice ai putea să te informezi direct de pe site-urile producătorilor.

Pe de altă parte, dacă vrei să știi ce impresie au și alți cicliști despre bicicletele pe care ai pus ochii, te poți înscrie într-un grup de profil, indiferent dacă membrii sunt din zona ta sau nu. Vei afla acolo păreri sincere și dezinteresate despre biciclete și performanțele acestora, astfel încât să poți lua o decizie informată.

Și nu în ultimul rând, informații folositoare poți găsi și pe blogurile magazinelor de specialitate ori ale unor cicliști experimentați.


4. Materiale

Alegerea materialelor din care este confecționată o bicicletă ține foarte mult de bugetul stabilit. Astfel, dacă ai buget până în 1500 de lei, de exemplu, nu te aștepta să poți cumpăra o bicicletă cu cadru din fibră de carbon. Va trebui să te mulțumești cu una din oțel sau, cel mult, aluminiu.


5. Mărime

Majoritatea magazinelor care vând biciclete pun la dispoziția utilizatorilor un calculator online cu ajutorul căruia poți afla mărimea ideală a bicicletei, în funcție de dimensiunile tale. Nu ezita să îl folosești, căci cea mai mare greșeală pe care o poți face la achiziționarea unei biciclete este să iei una care nu ți se potrivește.

În afară de aspectele amintite mai sus, înainte de a cumpăra o bicicletă este de la sine înțeles că trebuie să verifici ca numărul de viteze, transmisia și sistemul de frânare să fie potrivite nevoilor tale și stilului de ciclism pe care îl vei practica.