✔Un aspect de care sunt interesați foarte mulți pasionați de fitness este numărul de calorii pe care îl pot arde prin diferite exerciții.
✔Prin alergare se ard, de obicei, cel mai mare număr de calorii, însă alergatul nu este potrivit pentru toată lumea.
✔Prin HIIT, sprinturi, sau înot poți arde un număr ridicat de calorii însă, dincolo de exercițiile specifice sau de intensitatea antrenamentului, acest număr va varia la nivel individual în funcție de anumiți factori.

În general, atunci când ne dorim să slăbim sau să ne menținem o anumită greutate, trebuie să apelăm la alergat sau la exerciții cardio cu o intensitate mare, care pot arde și până la 480 de calorii într-o oră. Însă alergatul nu este o opțiune potrivită sau plăcută pentru toți oamenii. Prin urmare, este necesar să ne orientăm către alte tipuri de exerciții.

Înainte de a vorbi mai pe larg despre câte calorii ard diferite tipuri de exerciții, este bine de știut că numărul de calorii arse în timpul unui antrenament va varia în funcție de durata exercițiului, intensitatea acestuia, dar și de înălțimea, greutatea, și stilul nostru de viață. În general, cu cât ai mai multe kilograme, cu atât vei arde mai multe calorii în timpul oricărei activități fizice.

Dacă dorești să afli câte calorii poți arde prin sport, poți apela la un instructor fitness care să te ajute să estimezi arderea individuală a caloriilor. Însă, dacă acest lucru nu îți este la îndemână, sau ești pur și simplu curios ce exerciții poți alege pentru o ardere rapidă a caloriilor, iată o listă cu cele mai populare exerciții și câte calorii consumă acestea:

1. Sprinturile

Așa cum spuneam mai sus, alergatul este cea mai eficientă modalitate de a arde calorii. Totuși, dacă nu îți face plăcere să alergi sau nu ai timp să alergi câteva ture de parc sau să stai mult timp la sală, poți încerca să alergi cu viteză maximă pe distanțe scurte. Într-o jumătate de oră de sprinturi poți arde între 250 și 350 de calorii.

2. HIIT

HIIT (High Intensity interval training) se referă la un tip de antrenament ce alternează perioade scurte de exercițiu fizic intens cu pauze. O metodă HIIT populară este alternarea a 30 de secunde de efort cu 1 minut de pauză, fie repaus total fie mișcare ușoară.

HIIT are multiple beneficii cu care să compenseze pentru efortul destul de mare depus în timpul antrenamentelor. Unul dintre aceste avantaje este arderea unui număr ridicat de calorii, inclusiv pentru o perioadă de timp după încheierea unui antrenament. Într-o sesiune de HIIT de 30 de minute o persoană poate arde până la 450 de calorii.

3. Înotul

Pe lângă faptul că înotul te poate ajuta să arzi între 200 și 300 de calorii într-o jumătate de oră, acest tip de exercițiu fizic are un impact scăzut asupra articulațiilor și efecte benefice asupra musculaturii, circulației, capacității respiratorii, dar și asupra stării de spirit. Pentru mai multă varietate și chiar o creștere ușoară a numărului de calorii arse, încearcă aerobicul în apă.

4. Jogging-ul

Când vine vorba de arderea caloriilor, jogging-ul (adică alergarea într-un ritm lejer) este similar cu înotul – vei arde aproximativ 200-300 de calorii într-o sesiune de doar 30 de minute. Cu toate acestea, jogging-ul are un impact mai puternic asupra articulațiilor așa că, dacă ai probleme de mobilitate sau cu articulațiile, este mai bine să alegi înotul.

5. Dansul aerobic

Dacă îți place să dansezi, Zumba, Bokwa sau yoga dance îți oferă o alternativă distractivă la antrenamentele cardio clasice. Într-o sesiune de 30 de minute de dans aerobic poți arde între 200 și 300 de calorii.

6. CrossFit

Într-o sesiune de CrossFit de 20 de minute în care faci, cât mai rapid, o serie de exerciții precum flotări, jumping jacks, și fandări, spre exemplu, vei arde în medie între 250 și 300 de calorii.

7. Pedalatul pe bicicleta fitness

Acest mod de a face mișcare este destul de eficient în arderea caloriilor – poți arde până la 300 de calorii într-o sesiune de 30 de minute, mai ales dacă pedalezi în intervale de efort intens.