✔Bicicleta eliptică este un aparat de fitness staționar care simulează alergatul, mersul pe jos sau chiar urcatul scărilor.
✔Exercițiile cardio efectuate pe bicicleta eliptică au un impact minim asupra articulațiilor și ligamentelor.
✔Antrenamentele regulate pe bicicleta eliptică contribuie cu succes la tonifierea gambelor, fesierilor, bicepșilor femurali și cvadricepșilor,
✔Dacă optezi pentru o bicicletă cu brațe mobile, vei putea include în mișcare și mușchii din partea superioară a corpului.

Bicicleta eliptică este un aparat de fitness ce poate fi folosit cu succes de o gamă extrem de variată de utilizatori. Este un aparat solid și eficient, util pentru cei care vor să slăbească, să își crească rezistența la efort sau pur și simplu să se mențină în formă.

Pedalatul la bicicleta eliptică reprezintă un exerciţiu complet care combină antrenamentul cardio şi tonifierea muşchilor din partea de sus şi din partea de jos a corpului. Mişcarea este una lentă, ea neafectând articulaţiile, tocmai de aceea bicicleta eliptică este preferată de persoanele mai în vârstă sau care au suferit deverse accidentări.

Bicicletele eliptice sunt făcute pentru a ajuta oamenii să mai slăbească, printre altele, tocmai de aceea greutatea maximă admisă a utilizatorului se încadrează în limite destul de generoase. Astfel, majoritatea bicicletelor pot fi folosite și de către persoane cu o greutate cuprinsă între 100-150 de kilograme. În cazul în care cântărești mai mult de atât, este recomandat să eviți astfel de aparate pentru că te poți accidenta. Dacă vrei totuși să te antrenezi pe o bicicletă eliptică, încearcă mai întâi să slăbești cu ajutorul unor exerciții cu propria greutate corporală și prin dietă.

Având în vedere toate avantajele expuse mai sus, nu este de mirare faptul că tot mai multă lume optează pentru achiziționarea unui astfel de aparat pentru acasă. Dacă și tu faci parte din această categorie, află din cele ce urmează câteva informații esențiale despre bicicleta eliptică, începând de la diferitele tipuri de aparate și până la cum ar trebui să te antrenezi pentru a te bucura de cele mai bune rezultate.

Tipuri de biciclete eliptice în funcție de amplasarea motorului

În funcție de amplasarea motorului, bicicletele eliptice se împart în mai multe categorii:

1. Biciclete eliptice cu motor în față

Antrenamentul pe o bicicletă eliptică cu motor în față se aseamănă cu mișcarea făcută pe un stepper. Poziția pe care trebuie să o adopți pentru a lucra pe un astfel de aparat este cu corpul ușor aplecat în față, lucru puțin incomod pentru unii utilizatori. Aceste tipuri de biciclete sunt mai ieftine decât cele cu motor în spate.

2. Biciclete eliptice cu motor în spate

Sunt cele mai vechi și cele mai populare modele de biciclete eliptice, cu care poți executa mișcări mai lungi și mai asemănătoare cu mersul sau alergatul normal. Utilizatorul are o poziție centrală în timpul antrenamentului, ceea ce elimină tensiunea de la nivelul spatelui. Bicicletele eliptice cu motor în spate au mai puține piese, deci mai puțină nevoie de intreținere. Totodată, acestea asigură mai multă stabilitate, datorită blocului motor poziționat în spate.

3. Biciclete eliptice cu motor central

Sunt cele mai noi modele de biciclete eliptice. Acestea au un sistem central unic, dar care încă mai este supus testelor de fiabilitate și eficiență. În acest caz, volantul este amplasat în mijlocul aparatului, astfel încât sportivul are o poziție mai bună în timpul antrenamentului. Însă pentru că sunt modele mai noi, acestea sunt mai costisitoare decât modelele de mai sus.


Tipuri de biciclete eliptice în funcție de tipul de rezistență

În funcție tipul de rezistență utilizat, bicicletele eliptice se împart în mai multe categorii:

1. Biciclete eliptice electrice

Sunt dotate cu un motor, deci va fi mai ușor să schimbi gradul de rezistență sau să menții un ritm anume. Totuși, prețul este și el mai mare față de modelele de mai jos.

2. Biciclete eliptice mecanice

Deși vei depune un efort mai mare în timpul antrenamentelor, prețul acestora este mai accesibil. Tocmai de aceea sunt preferate de majoritatea utilizatorilor care se antrenează la domiciliu.

3. Biciclete eliptice magnetice

Pe un astfel de model controlul e ceva mai ușor față de bicicletele mecanice iar prețul de achiziție este unul mediu. Sunt mai des întâlnite în sălile de fitness.


Componente principale ale bicicletei eliptice

Pentru a înțelege exact cum funcționează un astfel de aparat și pentru a te bucura de un antrenament cât mai reușit, trebuie să știi care sunt principalele componente ale bicicletei eliptice și cum funcționează aceastea.

1. Volanta

Este o componentă foarte importantă a bicicletei eliptice deoarece poate influența dificultatea și fluiditatea mișcărilor. Greutatea volantei poate varia între 5 și 20 de kilograme, iar cu cât aceasta este mai grea, cu atât treptele de viteză sunt mai bine stabilite iar mișcarea va fi mai lină.

2. Programe pre-setate

O bicicletă eliptică bună va avea un număr de programe mai mare și îți va oferi posiblitatea de a controla și seta efortul depus în funcție de rezultatele dorite. Astfel, cele mai moderne modele de biciclete eliptice au programe prestabilite precum Pulse, Hill, Fat Burn sau Cardio, dar îți vor oferi și posibilitatea de a personaliza un anumit program în funcție de nevoi (vârstă, greutate, timpul și tipul de mișcare, etc.).

3. Brațe

Bicicleta eliptică ideală ar trebui să aibă două seturi de brațe, unul fix și unul mobil. De ce e important să utilizezi ambele tipuri de brațe? Pentru că cele mobile implică mai mult în mișcare partea de sus a corpului, în timp ce brațele fixe sunt ideale dacă vrei să te concentrezi mai mult pe musculatura din zona inferioară a corpului.

4. Consolă

În funcție de tipul de bicicletă achiziționat și de cât de mult ești dispus să investești intr-un asemenea dispozitiv, poți opta pentru o bicicletă cu mai multe gadgeturi incluse, precum radio, MP3, mini TV, consolă cu afișaj LCD. De departe cel mai util accesoriu este consola sau panoul de control. Acesta reprezintă un ecran de afișaj LCD care îți permite accesul rapid la setările de rezistență, accesarea programelor dorite sau a funcțiilor necesare pentru un antrenament optim (distanță parcursă, ritm cardiac, calorii consumate, etc).


Avantajele utilizării bicicletei eliptice

- ușor de utilizat, exercițiile pe eliptică nu pun presiune pe articulații și ligamente;
- exercițiile pe bicicleta eliptică sunt potrivite pentru o gamă variată de utilizatori, de la persoane în vârstă sau cu o mobilitate redusă și până la sportivi de performanță;
- cu ajutorul bicicletei eliptice poți executa un antrenament complet, în care să implici toate grupele musculare principale ale corpului;
- programele de antrenament pre-setate te ajută să îți atingi obiectivele, fără a te mai deplasa din casă sau a plăti un abonament la sală;
- antrenamentul la acest aparat îmbunătăţeşte rezistenţa cardiovasculară;
- te ajută să slăbești;
- poți alege dintr-o gamă variată de modele pe cel mai potrivit pentru tine.


Dezavantajele utilizării bicicletei eliptice

- este destul de greu să îi găsești un loc în casă, dacă spațiul de care dispui este limitat;
- în funcție de model, este grea și dificil de mutat;
- nu ai la dispoziție o gamă prea variată de antrenamente.


Sfaturi de antrenament pe bicicleta eliptică

Deși este un aparat simplu de utilizat care te poate ajuta să slăbești sau să îți îmbunătățești condiția fizică, dacă nu adopți o postură corectă atunci când te antrenezi riști nu doar să îți ratezi obiectivele, ci și să te accidentezi. Așadar, pentru a evita situațiile neplăcute, ține cont de sfaturile de mai jos data viitoare când te mai urci pe bicicletă:

1. Adoptă o postură corectă

O postură corectă, cu tălpile lipite de pedale, te va scuti de niște dureri inutile în timpul exercițiilor. În plus, nu uita să te ții cu mâinile de mânerele bicicletei, să ții spatele drept și genunchii ușor flexați în timp ce pedalezi.

2. Variază gradul de înclinare

Pe măsură ce organismul tău se obișnuiește cu mișcările executate, încearcă să crești dificultatea exercițiilor prin creșterea gradului de înclinare. De asemenea, poți să schimbi gradul de dificultate de mai multe ori, treptat, și în cadrul aceleiași sesiuni de antrenament. În acest fel, în mișcare vor fi implicați mai mulți mușchi iar rezultatele se vor ridica la măsura așteptărilor tale.

3. Pedalează și în sens invers

Dacă ai fost măcar odată la sala de fitness, probabil știi deja că poți executa mișcarea de pedalat și către în spate. De ce să faci asta? Pentru că o astfel de abordare (pedalatul înapoi) angajează în mișcare și bicepșii femurali, în timp ce pedalatul normal (spre înainte) lucrează mai mult cvadricepșii. Pedalatul spre înapoi poate fi ciudat la început, însă cu puțină răbdare și atenție vei reuși să stăpânești rapid mișcarea.

4. Implică și brațele în mișcare

Picioarele sunt cele care inițiază și conduc mișcarea atunci cand mergi pe eliptică. În acest caz, te poți ține de mânere, însă fără a implica și bratele sau partea superioară a corpului. Însă atunci când aceste exerciții sunt singurele pe care le faci, este indicat să variezi mișcările astfel încât să lucrezi toate grupele musculare.

Așadar, atunci când vrei să antrenezi și mușchii brațelor și ai trunchiului, apucă mai bine de mânere și, în funcție de cât de tare împingi sau tragi de ele, vei lucra și mușchii respectivi.

5. Incearcă antrenamentele de tip HIIT

Asta înseamnă să pedalezi cât de repede poți timp de 30 de secunde, de exemplu, apoi, timp de un minut, să menții o cadență mai lentă. Repetă asta timp de 10-15 minute și vei vedea că și bicicleta eliptică te poate slei de puteri.


Sfaturi pentru întreținerea bicicletei eliptice

Ca orice alt aparat de fitness, și bicicleta eliptică vine la pachet cu o garanție de cel puțin 24 de luni (unele modele mai scumpe au chiar și 3 ani și garanție pe viață la cadru). Dacă vânzătorul nu îți oferă o astfel de garanție, e recomandat să te orientezi către alt produs. În caz contrar, în cazul unei defecțiuni, vei fi nevoit să suporți din buzunarul tău reparațiile sau chiar înlocuirea echipamentului.

În aceeași ordine de idei, pentru a prelungi durata de viață a bicicletei cumpărate, trebuie să o întreții în mod corespunzător. Iată, în continuare, câteva sfaturi utile în acest sens:
1. Șterge zilnic bicicleta eliptică cu o carpă, pentru a o curăța de praf;
2. După fiecare antrenament, șterge aparatul de transpirație pentru a evita coroziunea;
3. Aspiră săptămânal podeaua din jurul bicicletei și verifică integritatea acesteia (verifică dacă șuruburile sunt bine stranse și dacă toate elementele funcționează în mod corespunzător);
4. O dată sau de două ori pe an, curăță praful din interiorul bicicletei eliptice, verifică cureaua de transmisie, roțile, rampele și celelalte părți, căutând semne de uzură;
5. Lubrifiază rulmenții cel puțin de două ori pe an;
6. Păstrează bicicleta eliptică într-un spaţiu acoperit, ferit de umezeală şi praf; nu este recomandat să o depozitezi în garaj, în curte sau în apropierea unei surse de apă.


Precauții în utilizarea bicicletei eliptice

1. Înainte de a folosi bicicleta, citește manualul de utilizare (în cazul în care ai cumpărat una nouă) și consultă un medic dacă știi că ai probleme de sănătate.
2. Atunci când te urci pe bicicletă, ține-te de mânerele acesteia și pune prima dată piciorul pe pedala aflată în poziția inferioară. Pune apoi celălalt picior pe cea de-a doua pedală.
3. Pentru a începe să te miști, apasă pedalele până când acestea încep să se învârtă continuu.
4. Nu uita că axurile pedaliere se pot roti în orice direcţie. În general, producătorii indică, printr-o săgeată, direcția de deplasare către înainte. Totuşi, pentru diversificarea mișcării, ține minte că poți roti axurile pedaliere și în direcţia opusă.
5. Pentru a coborî de pe bicicleta eliptică, aşteaptă ca pedalele să se oprească complet. Când pedalele se opresc, coboară mai întâi de pe pedala aflată în poziţia superioară. Apoi ridică piciorul de pe pedala aflată în poziţia inferioară.
6. Aşează bicicleta eliptică pe o suprafaţă orizontală, cu un spaţiu liber de cel puţin 0,9 metri în faţă şi în spate şi de cel puţin 0,6 metri în părţile laterale. Pentru a proteja podeaua sau covorul împotriva deteriorării, aşează un covoraş sub aparat.
7. Poartă haine corespunzătoare atunci când te antrenezi; nu purta haine largi care s-ar putea prinde în piesele mobile ale bicicletei.
8. Poartă întotdeauna pantofi de sport pentru protecţia picioarelor în timp ce exersezi pe bicicleta eliptică.
9. Ţine spatele drept în timp ce utilizezi bicicleta eliptică; nu îți arcui spatele căci riști să te accidentezi sau să suferi de dureri de spate după antrenament.
10. Dacă te simţi slăbit sau te confrunți cu dureri în timp ce utilizezi bicicleta, oprește-te imediat şi odihnește-te. Nu uita că antrenamentele efectuate în exces pot fi dăunătoare sănătății.