✔Antrenamentele cardio implică orice activitate care necesită folosirea grupelor mari de mușchi din corp într-o manieră regulată și neîntreruptă.
✔Acestea pot crește ritmul cardiac de la 60% până la 80%, în funcție de condiția ta fizică.
✔Printre cele mai importante beneficii ale acestor antrenamente se numără scăderea tensiunii arteriale, scăderea în greutate, creșterea rezistenței fizice, îmbunătățirea posturii corpului, reducerea riscului de depresie, etc.

Exercițiile de tip cardio constau în miscări repetate timp de maximum o oră, ce ridică pulsul și il mențin așa pe toata durata antrenamentului, fără nicio pauză. Astfel, acestea pot crește ritmul cardiac de la 60% până la 80%, în funcție de condiția ta fizică.

Deși poate nu îți face plăcere să le practici, antrenamentele cardio au nenumărate beneficii pentru sănătatea fizică și psihică și nu ar trebui să le ocolești. Unele dintre activitățile cardio cele mai populare sunt mersul pe jos, joggingul, aerobicul, alergatul, mersul pe bicicletă și înotul.

Iată, deci, ce beneficii au aceste tipuri de exerciții:

1. Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Exercițiile cardio scad tensiunea arterială și, executate regulat, acestea pot reduce în timp cantitatea de medicamente necesară pentru a ține boala în frâu.

2. Îmbunătățesc postura corpului

Odată cu înaintarea în vârstă corpul își pierde din rezistență și elasticitate, iar oamenii tind să se cocoșeze. În afară de aspecul fizic, această problemă afectează și modul în care respiră persoana afectată, lucru care poate cauza nenumărate probleme în timp. În schimb, dacă obișnuiești să faci în mod regulat mișcare, fie exerciții cardio sau anumite sporturi, exerciții cu greutăți, etc., corpul tău va fi mai puternic mai mult timp, iar tu te vei bucură de o stare mai bună de sănătate.

3. Reduc simptomele bolii Alzheimer

Persoanele suferinde de această boală se confruntă, în timp, cu o pierdere a abilităților motorii, fapt care îi adâncește și mai mult în neputință. Se pare, potrivit unor studii în domeniu, că exercițiile de tip cardio îi pot ajuta pe bolnavii de Alzheimer să întârzie agravarea bolii și să se bucure de o mai bună mobilitate.

4. Te ajută să dormi mai bine

Dacă la punctele de mai sus am vorbit mai mult de avantajele de care se bucură seniorii de pe urma exercițiilor cardio, de această dată trebuie menționat că acest beneficiu este valabil pentru toate categoriile de vârstă. Ai grijă doar ca exercițiile să fie executate cel puțin cu 2-3 ore înainte de culcare.

5. Îmbunătățesc metabolismul

Un alt motiv pentru care ar trebui să faci exerciții cardio este pentru efectele pe care le are asupra metabolismului tău. În afara faptului că acestea îți cresc și ritmul cardiac, ele ajută și la accelerarea altor procese din organism care alcătuiesc metabolismul. Vorbind la modul general, cu cât mai intensă este o sesiune de antrenament de exerciții cardio, cu atât mai evidente sunt creșterile proceselor metabolice. De exemplu, un antrenament HIIT (High-Intensity Interval Training) ajută la îmbunătățirea metabolismului, iar atunci când metabolismul este bun, îți poți menține mai ușor greutatea sau poți slăbi mai ușor, după caz.

6. Te ajută să reduci nivelul de stres

15-30 de minute de exerciții aerobice scad în mod dramatic nivelul stresului din organism sau, mai exact, al cortizolului, cunoscut și ca hormonul stresului.

7. Reduc riscul de depresie

Pentru a reduce riscul apariției depresiei, dar și a altor afecțiuni asociate, specialiștii recomandă practicarea zilnică a diferite tipuri de exerciții cardio, în funcție de preferințe și starea de sănătate a practicantului.

8. Te ajută să trăiești mai mult

Mai multe studii în domeniu au arătat că acest tip de exerciții nu îți cresc doar calitatea vieții, ci și lungimea acesteia. Astfel, se pare că fiecare oră de exerciții aerobice îți poate adauga până la 2 ore în plus la durata de viață.