✔Primele aparate de fitness au fost construite pentru recuperarea bolnavilor, nu pentru modelarea corporală, în timp ce antrenamentele cardio și cele menite să crească masa musculară erau contraindicate de către medici.
✔Creșterea în popularitate a fitness-ului și a aparatelor de fitness se datorează atât evoluției tehnologiei, cât și eforturilor unor pionieri în culturism, inclusiv ale celor care distrau mulțimile prin demonstrații extraordinare de forță.
✔Astăzi, aparatele moderne de fitness oferă celor ce vor un stil de viață activ posibilitatea de a-și lucra corpul și a-și depăși limitele, dar și un plus de confort și siguranță.

Cu toate că fitness-ul nu este o activitate chiar nouă, sportivii de la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX ar fi fost, cu siguranță, uimiți de mecanismele complexe ale aparatelor de fitness disponibile astăzi. Unii dintre ei, probabil, le-ar fi considerat chiar mai mult sau mai puțin inutile. Asta deoarece, în acele timpuri, cele mai populare echipamente de fitness erau simplele greutăți din oțel, sub formă de gantere, bare cu greutăți, sau kettlebell.

În zilele noastre, fitness-ul este, în mod evident, destul de diferit. Orice sală de fitness se mândrește cu aparate moderne și complexe, menite să ofere pasionaților de sport toate beneficiile posibile, de la slăbit la creșterea masei musculare și dezvoltarea performanței sportive, într-un timp cât mai scurt.

În fapt, este chiar dificil să ne imaginăm că mergem la sală și facem sport fară să ne atingem de niciun aparat de fitness. Mai mult, până și cei care se concentrează, în principal, pe ridicarea de greutăți, folosesc anumite aparate pentru a-și îmbunătăți performanța, pentru recuperare, sau pentru simpla relaxare.

Însă poate te-ai întrebat cum am ajuns aici. Pentru a înțelege de ce aparatele de fitness au devenit atât de populare, iată, mai jos, câteva informații interesante despre evoluția și beneficiile aparatelor de fitness. Vei găsi și câteva recomandări de exerciții care să te ajute să beneficiezi la maxim de ceea ce au de oferit, astăzi, câteva dintre cele mai populare aparate de fitness.


Scurt istoric al aparatelor de fitness

Deși istoricii plasează apariția primelor bare cu greutăți în Grecia antică, „strămoșii” aparatelor moderne de fitness au apărut abia la sfârșitul secolului XVIII. În acea vreme, inventatorii de aparate de fitness aveau, de obicei, și studii medicale, iar aparatele lor vizau recuperarea medicală și prevenția accidentărilor și bolilor fizice, mai degrabă decât modelarea corporală.

În 1796, medicul și inventatorul Francis Lowndes creează Gymnasticon, un aparat masiv de exerciții considerat precursorul bicicletei de fitness. Apoi, în 1829, sau în 1831, după anumite surse, James Chiosso inventează Polymachinon, un aparat asemănător unui cable tower de astăzi. Patruzeci de ani mai târziu, în SUA a fost brevetat și primul aparat de vâslit.

Polymachinon și alte mașinării inventate de Chiosso au căpătat o oarecare popularitate în SUA și Europa, marcând un pas suplimentar în direcția dezvoltării interesului publicului larg pentru fitness. Cu alte cuvinte, activitatea fizică regulată a început să devină o preocupare și pentru persoanele sănătoase, nu numai pentru cei cu probleme de sănătate.

Cel mai cunoscut aparat fitness al secolului XIX a fost inventat de doctorul George Winship, un pasionat al antrenamentelor cu greutăți. Invenția lui Winship – care ajuta utilizatorul să ridice greutăți foarte mari –a fost întâmpinată cu neîncredere din partea altor medici, care considerau că antrenamentele cu greutăți mari sunt periculoase pentru sănătate. Winship a reușit, însă, să își promoveze aparatul și să îl transforme în inspirație pentru inventatorii altor mașinării cu greutăți, special create pentru creșterea forței și masei musculare.

La începutul secolului XX, publicul american făcea cunoștință pentru prima oară cu aparatele inventate de către medicul și inventatorul suedez Gustav Zander, și colaboratorul său Dudley Sergeant, profesor și inventator la rândul său. Deși destinate tot recuperării medicale, aceste aparate erau suficient de complexe încât să permită lucrul musculaturii întregului corp.
Popularitatea aparatelor de fitness din acele vremuri se datorează și influenței lui Eugen Sandow, adesea considerat părintele bodybuilding-ului modern. Sandow și-a adus contribuția în lumea fitness-ului creând diferite tipuri de antrenamente, promovând anumite aparate fitness, și deschizând printre primele săli de fitness disponibile publicului larg.

Totodată, este de remarcat faptul că, fiind costisitoare, multe dintre aparatele din acele vremuri erau atrăgătoare mai mult pentru clasa de mijloc și cea superioară. În paralel, cei pasionați de ridicatul greutăților foarte mari apăreau în spectacole pentru a uimi publicul cu forța lor fizică. Însă nici culturismul nu era, neapărat, atrăgător pentru publicul larg.

În anii 1930, unii dintre acești performeri au început să își deșchidă propriile săli de forță, unde publicul putea găsi diferite mașinării inspirate din trucurile de forță din spectacolele lor. Printre proprietarii acestor săli de forță s-a numărat și Jack LaLanne, care a popularizat conceptul unui spațiu unde oamenii puteau să fie activi folosind greutăți și o serie de aparate pentru mușchii spatelui, ai picioarelor, și ai pieptului.

În anii ’50, sălile de fitness au căpătat și mai multă popularitate în SUA, fiind frecventate atât de culturiști cât și de staruri de la Hollywood. Aceștia deja aveau acces la aparate asemănătoare presei de picioare și aparatului pentru flexia picioarelor, așa cum le întâlnim astăzi.

Evoluția aparatelor de fitness a fost, apoi, marcată de invenția aparatului cu greutăți multi-stack, în 1957, și a aparatului multifuncțional. Ambele s-au răspândit rapid atât pe teritoriul SUA, cât și peste hotare. În anii ’80, aparatele de fitness cu greutăți se găseau în majoritatea sălilor de fitness.

La sfârșitul anilor ’60, a fost inventat și primul aparat electronic de fitness – o bicicletă fitness care afișa pulsul și media caloriilor arse într-o oră. Banda de alergat, inspirată din benzile rulante din fabrici, a fost folosită pentru prima oară în anii ’50, în teste medicale. În anii ’70, banda de alergat a devenit un aparat fitness destul de popular pentru cei care voiau să facă mișcare acasă.
Apoi, la începutul anilor ’80, aparatul de vâslit și scara fitness au stârnit interesul publicului. La mijlocul anilor ’90, bicicleta eliptică a fost introdusă pe piață, devenind rivala benzii de alergat datorită impactului mai scăzut pe care lucrul la acest aparat îl are asupra articulațiilor.

Din anii ’90 și până astăzi, aceste aparate au fost îmbunătățite considerabil datorită evoluției tehnologiei – spre exemplu, în zilele noastre, nu este deloc neobișnuit că oamenii să folosească, acasă, benzi de alergat ce pot fi conectate la Internet și sincronizate cu alte dispozitive.


Tipuri de aparate fitness

Cu atâtea tipuri de aparate existente pe piață sau într-o sală de fitness, orice începător se poate simți copleșit. Însă, doar fiindcă unele dintre aparate arată complex, nu înseamnă și că sunt complicat de utilizat. Iată, mai jos, un mic ghid al tipurilor de aparate fitness, și la ce te ajută acestea:

Aparate cardio

Aparatele de fitness cardio te ajută să îți îmbunătățești sănătatea cardiovasculară, să îți crești capacitatea pulmonară, să elimini kilogramele nedorite, și să îți dezvolți nivelul general de fitness. Printre cele mai cunoscute aparate fitness cardio se numără:

1. Banda de alergat

Popularitatea acestui aparat este incontestabilă, fiind preferată nu numai de alergători cât și, spre exemplu, de cicliști. Avantajul major al benzii de alergat este că permite utilizatorilor să obțină un antrenament cardio indiferent de condițiile meteo și de momentul zilei (mai ales dacă achiziționează acest aparat pentru acasă).

Banda de alergat te va ajuta să îți dezvolți capacitatea pulmonară și să slăbești, însă și să îți lucrezi zona core și picioarele, în special daca utilizezi setarea de înclinație a benzii. O poți folosi pentru scopuri diferite – de exemplu, poți alerga la o intensitate moderată, pentru dezvoltarea anduranței, sau te poți antrena în intervale, ceea ce te va ajuta să arzi multe calorii.

2. Aparatul de vâslit

Așa cum indică și numele său, cu ajutorul acest aparat vei putea imita mișcările naturale de vâslit. De aceea, este unul dintre puținele aparate fitness cu care îți poți lucra, în egală măsură, atât picioarele cât și brațele. Aparatul este potrivit și celor ce vor să își întărească zona core, mai ales daca alternează mișcările față-spate cu mișcări ușor diagonale.

La fel ca banda de alergat, aparatul de vâslit poate fi folosit pentru antrenamente de o intensitate crescută. Mai mult, unele aparate de vâslit includ diferite jocuri astfel încât să nu te plictisești de mișcările repetitive.

3. Bicicleta eliptică

Așa cum spuneam mai sus, bicicleta eliptică este considerata rivala benzii de alergat, datorită faptului că îți permite să imiți mișcările specifice alergatului fară să pui presiune asupra articulațiilor. Mânerele bicicletei eliptice te ajută să îți lucrezi și brațele. Setările de înclinație și rezistență îți pot oferi un antrenament cardio serios, dar îți permit și să îți lucrezi musculatura părții inferioare a corpului și a brațelor.

4. Bicicleta verticală

Cu acest aparat, preferat de către mulți pasionați de fitness care vor să facă sport acasă, poți efectua exerciții eficiente, cu impact scăzut asupra articulațiilor. Bicicleta verticală este potrivită celor care vor să facă un antrenament cardio, însă și celor care vor să își tonifieze partea inferioară a corpului. Tonifierea va apărea cu atât mai rapid cu cât profiți mai mult de setările de rezistență ale bicicletei.

5. Bicicleta recumbent

Bicicleta recumbent este similară bicicletei verticale, însă oferă mai mult confort și suport pentru spate. Este eficientă în obținerea unui antrenament cardio cu impact scăzut, dar are efecte deloc de neglijat și asupra musculaturii picioarelor. Poate fi folosită atât pentru antrenamentele în intervale, cât și pentru unele mai ușoare, cu o durată mai mare, dacă scopul tău este să îți crești rezistența la efort.

Aparate bazate pe rezistență

Acest tip de aparate te ajută să îți crești forța fizică, masa musculară, și anduranța. În timpul unui antrenament, vei depune efort împotriva rezistenței create de propria greutate corporală, de gravitație, de greutăți de diferite tipuri, sau de benzi și cabluri de rezistență. Iată cele mai întâlnite aparate fitness de acest tip:

1. Presa pentru picioare

Este un aparat esențial pentru cei ce vor să își dezvolte musculatura părții inferioare a corpului, inclusiv gluteii. Presa de picioare iți permite să adopți diferite poziții astfel încă fie să lucrezi mai mulți mușchi simultan, într-un mod echilibrat, fie să prioritizezi anumiți mușchi.

2. Hack squat

Acest aparat este destinat tot antrenamentului picioarelor, imitând o mișcare similară genuflexiunilor. Este folosit mai ales pentru dezvoltarea musculaturii coapselor, atât izolat, lucrând doar anumiți mușchi, cât și mai mulți mușchi simultan.

3. Aparat pentru extensii/flexii picioare

Design-ul acestor aparate iți permite să lucrezi în special mușchii cvadriceps și hamstrings, ce servesc la extensia șoldului și flexia genunchiului. Rezistența reglabilă a aparatelor îți poate oferi un antrenament care să te ajute atât la creșterea masei musculare, cât și în timpul exercițiilor de recuperare medicală a picioarelor.

4. Aparat pentru adductori și abductori

Pentru mușchii adductori (mușchii de pe interiorul coapsei) și cei abductori (de pe exteriorul coapsei) vei găsi fie aparate la care îți poți lucra ambele grupe de mușchi, fie aparate pentru fiecare tip de mușchi. Bineînțeles, un aparat care să te ajute să îți antrenezi atât mușchii din interiorul cât și cei din exteriorul coapselor va fi mai convenabil din toate punctele de vedere. În orice caz, aparatele care îți tonifiază acești mușchi te vor ajuta și la stabilitate.

5. Aparat lat pulldown

Acest aparat de tracțiuni se adresează celor care doresc să își lucreze și să își definească mușchii spatelui, dar și pe cei ai brațelor. Design-ul aparatului îți va permite și să te focusezi pe anumite zone ale spatelui. O prindere îngustă a mânerelor te va ajuta să lucrezi partea centrală a spatelui, în timp ce o prindere mai largă îți va permite să iți antrenezi partea superioară a dorsalilor. Cei care se antrenează cu acest aparat vor diminua, de asemenea, riscul de a suferi de sciatică.

6. Presa pentru piept

Folosind o presă pentru piept îți vei lucra mușchii pieptului, umerii, și tricepșii, eliminând riscul de a te accidenta prin dezechilibrare sau scăparea ganterelor din mână. Presa pentru piept este utilă mai ales celor care vor să își dezvolte musculatura pieptului într-un mod echilibrat.

7. Aparat reformer Pilates

Acest aparat te ajută să lucrezi întregul corp prin diferite exerciții Pilates, cărora le adaugă un plus de tensiune și suport cu ajutorul cablurilor.

În funcție de exercițiile pe care le alegi, un astfel de aparat iți va întări zona core, îți va îmbunătăți mobilitatea, te va tonifia, și te va ajuta să o ai o postură corespunzătoare. De obicei, antrenamentele pot fi personalizate în plus prin setarea înălțimii și unghiului spătarului și a rezistenței cablurilor.


4 exemple de exerciții cu aparate de fitness

Acum că știi mai multe despre cele mai populare aparate fitness, rămâne întrebarea: cum le folosești? Iată, mai jos, câteva exemple de antrenamente pe care le poți încerca atât acasă, cât și la sala de fitness:

1. Antrenament pe banda de alergat

Acest antrenament durează 60 de minute, însă dacă nivelul tău de fitness nu îți permite să faci acest efort, poți reduce durata fiecărei etape. Antrenamentul este compus din următorii pași, care trebuie urmați în ordine:
- 5 minute de încălzire, fie prin exerciții ușoare, fie mergând normal pe banda, ajustând înclinația în funcție de nivelul tău de fitness (daca ești începător, o poți seta la 0, iar daca ai un nivel ridicat de fitness, o poți seta la un nivel apropiat de maxim)
- 8 minute de mers normal, la înclinație maximă
- 8 minute de mers în ritm alert, la înclinație 0
- 14 minute de jogging ușor, la înclinație 0
- 5 minute de mers normal la înclinație 0
- 15 minute de alergat rapid, cu o viteză ușor mai scăzută decât ritmul tău obișnuit, la înclinație 0
- 5 minute de mers normal la înclinație 0.

Pentru a imita mai bine alergatul pe asfalt, poți crește înclinația la 1 în etapele care indică înclinația 0. Aceasta va compensa pentru faptul că alergi pe loc pe banda de alergat.

2. Antrenament pe aparatul de vâslit

Antrenamentul de mai jos durează 20 de minute, și combină mișcările specifice utilizării aparatului de vâslit cu câteva mișcări de stretching. Pentru un antrenament mai solicitant, poți înlocui stretching-ul cu câteva fandări. Antrenamentul presupune:
- 3 minute de încălzire, în care ar trebui să te concentrezi pe efectuarea a 16-18 mișcări complete (înainte și înapoi)/minut
- 3 minute de vâslit mai rapid, crescând frecvența mișcărilor la 22/ minut
- 2 minute de vâslit cu o frecvență a mișcărilor de 24/minut
- 1 minut de vâslit cu o frecvență a mișcărilor de 26/minut
- 1 minut stretching sau fandări
- 4 minute de vâslit cu o frecvență a mișcărilor de 24/minut
- 3 minute de vâslit cu o frecvență a mișcărilor de 26/minut
- 1 minut vâslit intens, crescând frecvența mișcărilor la 28/minut
- 2 minute vâslit ușor, cu 16-18 mișcări complete/minut.

3. Antrenament pe bicicleta eliptică

Antrenamentul de mai jos te va ajuta să îți lucrezi întregul corp în doar 30 de minute, deci este ideal daca ești o persoana ocupată. Iată ce pași trebuie să urmezi:
- 5 minute de încălzire, prin mișcări ușoare pe bicicleta, cu rezistența setată la 3
- 2 minute exercițiu ușor, fară te ajuți de brațe, rezistența 5
- 2 minute exercițiu moderat, rezistența 7
- 2 minute exercițiu moderat, fară brațe, rezistența 5
- 2 minute exercițiu moderat, rezistența 9
- 2 minute exercițiu moderat, fară brațe, rezistența 5
- 1 minut exercițiu intens, rezistența 7
- 2 minute de exercițiu moderat, pedalând în spate, rezistența 7
- 1 minut de exercițiu ușor, pedalat în față, fară ajutorul brațelor, rezistența 7
- 4 minute exercițiu intens, rezistența 5
- 4 minute exercițiu ușor, rezistența 3.

4. Antrenament pe bicicleta recumbent

Bicicleta recumbent te poate ajuta sa îți sculptezi mușchii picioarelor însă, pentru un antrenament mai complet, poți utiliza și greutăți, astfel încât să îți lucrezi și brațele în același timp. Urmează pașii de mai jos, folosind gantere cu o greutate cu care să te simți confortabil:
- 2 minute de pedalat ușor, pe nivelul de dificultate 8, în timp ce extinzi brațele cu greutăți, pe rând, în față
- 2 minute de pedalat ușor, pe nivelul 10, fără să folosești greutățile (le poti plasa în poală sau ține în mâini, pe lângă corp)
- 2 minute de pedalat ușor, pe nivelul 12, în timp ce împingi greutățile de la umeri, simultan, în sus
- 3 minute de pedalat rapid, pe nivelul 9, în timp ce ridici greutățile în lateral, până la nivelul umerilor
- 2 minute de pedalat moderat, la nivelul 11, făra greutăți
- 2 minute de pedalat moderat, la nivelul 13, ridicând greutățile de la umeri, alternativ
- 2 minute de pedalat moderat, la nivelul 4, fără greutăți
- 4 minute de pedalat moderat, la nivelul 10, ridicând greutățile în fața ta, simultan
- 3 minute de pedalat ușor, la nivelul 8, ridicând greutățile spre tine, îndoind brațele din cot.

Nu în ultimul rând, este de reținut că forma corectă a exercițiilor este foarte importantă, atât pentru a obține beneficiile dorite cât și pentru a evita accidentările. De aceea, este recomandat să ceri și sfatul unui instructor de fitness, mai ales dacă exercițiile îți aduc un nivel de disconfort neobișnuit, deoarece acesta poate semnala faptul că nu efectuezi exercițiile în forma lor corectă.