✔Utilizarea la întâmplare a aparatelor de fitness și executarea superficială a unor exerciții cu greutăți nu te vor ajuta să îți atingi obiectivele.
✔Pentru a căpăta forma fizică dorită nu este suficient doar să te prezinți la sala de fitness.
✔Pune la punct un plan de antrenament în funcție de nivelul la care te afli și de obiectivele pe care vrei să le atingi și rezultatele nu vor întârzia să apară.

Alegerea unui tip de antrenament care să dea rezultate și care să se plieze perfect pe nevoile unei persoane poate reprezenta o misiune destul de dificilă pe care mulți o lasă în seama antrenorilor de fitness. Însă, dacă nu ai posibilitatea să te bucuri de îndrumarea unei persoane calificate în domeniu, nu trebuie să renunți la visul tău de a obține un corp de invidiat.

Majoritatea incepătorilor se întreabă cu ce e cel mai bine să înceapă lucrul la sală: cu un antrenament full body sau să lucreze diferite grupe musculare, pe rând? Desi poate părea dificilă, întrebarea are un raspuns destul de simplu: depinde ce obiective ți-ai stabilit și ce timp aloci pentru atingerea acestora.

Acestea fiind spuse, iată ce variante ai:

1. Abordarea potrivită atunci când ești la început de drum

Dacă ești la început în ceea ce priveste antrenamentele la sală atunci ar trebui să începi cu exerciții care să vizeze toate grupele musculare. La fel trebuie să procedezi și după cei ai luat o pauză mai lungă de la antrenamente.

De ce e indicat să procedezi așa? Pentru că după o pauză lungă rezistența ta musculara este scazută, aproape la fel ca în cazul în care nu ai mai mers niciodată la sală. Așadar, pentru a crește forța și rezistența musculară trebuie să o iei treptat și să lucrezi toate grupele musculare în timpul unei sesiuni de antrenament.

Ulterior, după ce îți intri un pic în ritm și te obișnuiești cu rutina aleasă, îți poți îndrepta atenția către alte tipuri de antrenament.


2. Abordarea potrivită atunci când nu ești străin de sala de fitness

Atunci când ai ceva timp de când frecventezi sala de fitness și știi că te ții serios de asta, cel mai bine este să faci exerciții pentru diferite părți ale corpului, impărțite pe zile (de exemplu piept și biceps luni, marți abdomen, miercuri spate și triceps, etc). Dacă mergi de 4-5 ori pe săptămână la sală vei avea timp să lucrezi fiecare grupă de mușchi, astfel încât să nu te confrunți cu dezechilibre.


3. Abordarea potrivită atunci când te concentrezi pe o anumită parte a corpului

Nu de puține ori se întâmplă ca cei ce merg în mod regulat la sală și se antrenează din greu să se plângă de faptul că o anumită parte a corpului nu se ridică la nivelul așteptărilor lor. Poate fi vorba de abdomen, de gambe, de antebrate sau de oricare parte a corpului. Dacă și tu te confrunți cu această problemă, este normal să dedici mai mult timp antrenării acestor mușchi optând mai des pentru exercițiile potrivite pentru corectarea acestui neajuns.

Trebuie menționat totuși că o astfel de abordare se potrivește mai mult celor care au o bună experiență în sala de forță, își cunosc corpul și ințeleg cum funcționează exercițiile.


4. Abordarea potrivită atunci când nu te antrenezi în mod constant

Dacă ai obiceiul să mergi la sală o anumită perioadă și apoi să faci o pauză mai lungă sau dacă mergi prea rar la antrenamente, atunci nu este o idee bună să optezi pentru antrenamente dedicate doar unor grupe musculare (picioare, spate, piept, etc.) din cauză că vei ajunge să te confrunți cu inegalități ale acestora (piept mai mare, picioare subtiri, de exemplu). Iar acest lucru nu este dăunător doar aspectului fizic ci și sănătății tale.

Din cauza unor astfel de dezechilibre riști să te accidentezi în timpul antrenamentelor sau să te confrunți cu diferite probleme în viața de zi cu zi, cum ar fi durerile de spate și mobilitatea precară. Așadar, cea mai bună idee în acest caz este să optezi pentru un antrenament care vizează toate grupele musculare. Sau să mergi mai des la sală. Decizia îți aparține.

În final, trebuie să știi că documentarea temeinică, multiplele încercări, eșecuri și reușite și, mai presus de toate, munca asiduă, reprezintă cheia către atingerea obiectivelor propuse, indiferent care ar fi acestea.