×
Autentificare
×
INREGISTRARE
Informatii personale
Informatii autentificare
Ai avut un antrenament greoi? Iată de ce să nu îl consideri un eșec

✔Pentru a nu te demotiva, este necesar să accepți faptul că nu toate antrenamentele vor fi productive, și că din orice antrenament se poate învăța o lecție importantă.
În ultimii ani, fitness-ul a devenit din ce în ce mai popular. Asta deoarece, pe lângă beneficiile fizice ale unui stil de viață activ, au început să fie tot mai recunoscute și promovate beneficiile acestuia pentru sănătatea mintală.
Un al doilea motiv pentru această creștere în popularitate este influența rețelelor de socializare. Postările antrenorilor, atleților dar și ale celebrităților arată cele mai productive dar și solicitante rutine de fitness, menite să motiveze urmăritorii să le urmeze exemplul. Însă ele pot crea și falsa impresie că fiecare antrenament trebuie să includă ore de exerciții fizice dificile pe care să le finalizăm, de fiecare dată, cu senzația că am depășit o nouă limită fizică sau psihologică.
Implicit, atunci când un antrenament este mai scurt decât de obicei – fie din lipsă de timp, din pricina stării de sănătate, a stresului ridicat etc. – ne putem alege cu senzația că am eșuat, că am depus efort degeaba, și că nu vom putea progresa niciodată. Astfel de gânduri ne pot demotiva așa că, pentru a le combate, iată câteva motive pentru care niciun antrenament nu poate fi considerat un eșec:
Îți menții obiceiul de a face sport
Chiar dacă nu ai avut cel mai productiv antrenament ai făcut, totuși, sport. Dincolo de obiectivele noastre personale de fitness, mișcarea are beneficii reale asupra sănătății, indiferent că este vorba de 5 minute de mers pe jos sau o jumătate de oră de cardio intens.Este necesar să accepți faptul că nu toate antrenamentele reprezintă un pas înainte către o performanță mai bună, și că există destui factori care pot influența modul în care te antrenezi. Factori precum stresul, nutriția, somnul insuficient, afecțiunile fizice de diverse tipuri, nu pot fi controlați întotdeauna, iar antrenamentele nu pot fi mereu așa cum ți-ai dori.
La final, cel mai important lucru este că ai făcut sport, pentru că nu antrenamentele dificile ci efortul consecvent produce rezultate vizibile.
Te ajută să te cunoști mai bine și să îți exersezi răbdarea
Legat de fitness, se vorbește adesea despre exerciții specifice, reguli, dieta potrivită etc. Aceste informații sunt importante pentru că ne ajută să construim fundația unui stil de viață sănătos. Însă, în profunzime, experiențele noastre legate de mișcare și sănătate sunt ceva foarte personal. Te poți orienta după experiențele altor atleți și antrenori, însă zilele bune și mai puțin bune îți aparțin în totalitate, și nu vor fi niciodată la fel ca ale altor persoane.În loc să privești un antrenament ca nereușit, încearcă să îl vezi ca pe o oportunitate de a învăța ceva nou despre tine. Ce anume ți-a afectat performanța? Poți îmbunătăți alte aspecte ale stilului tău de viață pentru a avea antrenamente mai productive? Poate este nevoie să te antrenezi în alt moment al zilei? Te supraantrenezi și ai nevoie de mai multă odihnă?
Sau, poate, îți dorești să vezi rezultatele dorite prea repede și, de fapt, ai nevoie doar de puțină răbdare și mai multă înțelegere pentru propria persoană? Lista poate continua – ideea principală este că, gândind astfel, poți folosi un antrenament așa-zis nereușit în avantajul tău.
Te ajută să îți formezi așteptări realiste
Gândește-te la momentul când ai decis să încorporezi mișcarea în viața ta de zi cu zi. Oare te așteptai să faci sport pentru tot restul vieții și să nu ai niciun antrenament mai neplăcut sau neproductiv? Antrenându-te consecvent și alegând să înveți din fiecare antrenament, vei putea să îți faci așteptări realiste de la propria persoană și de la fitness în general.În schimb, nu vei mai simți stresul constant al antrenamentelor care, pur și simplu, nu funcționează pentru tine (sau, cel puțin, nu funcționează la fel ca în cazul altor persoane), și te vei putea bucura mai ușor de mișcare, așa cum este ea.