✔Yoga este foarte populară la nivel mondial, și este practicată de oameni de toate vârstele și nivelurile de fitness, de la culturiști la seniori.
✔Departe de a mai fi rezervată doar celor interesați de spiritualitate, practicarea yoga este, totodată, acompaniată de o serie de mituri – unele cu fundament real, altele nu – ce pot influența decizia celor care nu au încercat, încă, acest timp de antrenament.

Dacă ești curios să încerci yoga însă nu știi dacă e alegerea potrivită pentru tine, pentru a lua o decizie informată, află din cele ce urmează câteva adevăruri și mituri legate de acest mod de a face mișcare.

1. Yoga necesită multă flexibilitate

Fals. Dacă simți că flexibilitatea și mobilitatea ta sunt la un nivel scăzut, nu te descuraja de la a încerca yoga. În primul rând, trebuie să știi că obiectivul principal în yoga nu este să-ți contorsionezi corpul în poziții complicate.

Pe măsură ce vei învăța diferite poziții simple, vei câștiga în flexibilitate și mobilitate, și nu vei risca să te accidentezi. Prin urmare, dacă flexibilitatea îți pune probleme, acest lucru nu te face incompatibil cu yoga ci, mai degrabă, este chiar motivul pentru care să începi să faci yoga.

2. Yoga te ajută să slăbești

Parțial adevărat. Practicarea yoga în mod consecvent poate ajuta la reducerea greutății corporale, fără consecințe neplăcute, mai ales atunci când urmezi recomandările unui profesor de yoga. Pe de altă parte, unii specialiști susțin că, pentru majoritatea mișcărilor yoga, nu vei depune efortul fizic necesar reducerii în greutate.

Însă, yoga poate ajuta la pierderea în greutate și în alte moduri. Te poate încuraja, spre exemplu, să faci mai multă mișcare, deoarece beneficiile unui stil de viață activ vor deveni mai evidente pe măsură ce faci yoga. De asemenea, yoga poate ajuta la calmarea anxietății, reducând șansele să mănânci nervos și excesiv.

3. Yoga este potrivită doar tinerilor, femeilor, și persoanelor spirituale

Fals. Indiferent de genul, vârsta ta, sau de cât de interesat ești de spiritualitate, există un tip de yoga și pentru tine. De asemenea, yoga nu este incompatibilă cu alte tipuri de sporturi. La fel ca și cu alte tipuri de antrenamente, este important să îți dai seama ce nevoi ai, și ce tip de beneficii cauți. De exemplu, dacă simți că meditația nu este pentru tine (deși meditația este benefică pentru oricine), te poți orienta către un tip de yoga ce se concentrează mai mult pe beneficii fizice.

4. Yoga este plictisitoare

Și această idee este, în principiu, falsă. Adevărul este că există o varietate de tipuri de yoga din care poți alege și, de fapt, nici nu este necesar să te concentrezi pe un singur tip. Te poți orienta, în alegerea tipului de yoga, după beneficiile pe care le oferă fiecare tip. Unele tipuri de yoga îți vor oferi un antrenament solicitant, în timp ce altele se concentrează pe recuperarea fizică și pe relaxare.

5. Yoga previne afecțiunile cardiovasculare

Adevărat. Deși yoga nu se focusează, în mod normal, pe exerciții cardio, studiile arată că poate avea beneficii asupra sistemului cardiovascular, menținând tensiunea arterială și glicemia în limite normale, și prevenind ateroscleroza (îngustarea arterelor prin depunerea de lipide pe pereții acestora).

6. Yoga este o religie

Fals. Acest mit este foarte des întâlnit când vine vorba de yoga. La origine, yoga este derivată din practici spirituale asociate cu religii precum hinduismul, budismul, și jainismul. Astăzi, însă, yoga este un tip de antrenament holistic care încorporează anumite elemente de spiritualitate, însă nu îți cere să ai anumite credințe spirituale pentru a o practica, și nu îți propune să te convertească la o anumită religie.

7. Yoga îți îmbunătățește starea de spirit

Adevărat. Studiile au demonstrat că practicanții yoga se simt, în general, mai relaxați și mai puțin anxioși. Anumite studii au arătat, inclusiv, că yoga are efecte pozitive asupra persoanelor care suferă de depresie. Pozițiile yoga, combinate cu exercițiile de respirație, îmbunătățesc circulația și cresc producția de hormoni cu efect pozitiv asupra stării de spirit, reducând, totodată, nivelul de cortizol (hormonul stresului) în corp.