✔Durerea cronică este o afecțiune cu un impact de durată atât asupra stării fizice cât și asupra stării emoționale a unei persoane.
✔Dorind să evite apariția sau agravarea durerilor, cei care suferă de durere cronică se pot feri de activitatea fizică susținută, însă anumite tipuri de exerciții fizice îi pot ajuta să gestioneze această afecțiune.
✔Mersul pe jos, yoga, stretching-ul, precum și alte tipuri de exerciții pot ajuta cu durerile cronice prin îmbunătățirea mobilității și flexibilității și reducerea stresului.

Termenul de „durere cronică” se referă la orice tip de durere care persistă mai mult de șase luni, în ciuda urmării unui tratament, și în ciuda vindecării afecțiunii care a provocat, inițial, durerea. Uneori, durerea cronică poate apărea și în urma unui stres puternic sau de lungă durată. Durerea cronică este frecvent asociată cu afecțiuni precum artrita, fibromialgia, durerile de spate, migrenele, însă nu este limitată la acestea.

Cei care suferă de dureri cronice pot resimți și alte efecte fizice, precum mobilitatea redusă, tensiunea musculară sau lipsa de energie, dar și efecte la nivel emoțional – anxietate, depresie, furie, etc.

Menținerea unui stil de viață activ poate fi dificilă pentru cei cu dureri cronice, deoarece efortul fizic poate crea disconfort suplimentar. Însă sportul este important deoarece îi poate ajuta să își dezvolte forța fizică, să își recapete energia, și chiar să amelioreze durerile prin eliberarea de endorfine. Vestea bună este că există anumite exerciții eficiente și sigure pentru cei cu dureri cronice. Iată, mai jos, 7 dintre acestea, cu mențiunea că este recomandat să ceri și părerea medicului înainte de a începe orice rutină de fitness:

1. Mersul pe jos

Mersul pe jos este o activitate care nu necesită mult efort fizic, și are un impact scăzut asupra articulațiilor. Poate ajuta mai ales cu durerile de spate și cu cele asociate cu fibromialgia, însă este benefic pentru întregul corp, deoarece îți oxigenează mușchii, reduce rigiditatea, și îți crește nivelul de energie.


2. Aerobicul în apă

Acesta este un alt tip de exercițiu care nu pune presiune pe articulații și care nu te va epuiza. Activitatea fizică în apă la o temperatură comfortabilă îți va relaxa mușchii. În schimb, apa rece îi va tensiona, deci temperatura apei este un element căruia trebuie să îi oferi atenție sporită.


3. Yoga

Posturile relaxante din yoga, în particular din Hatha Yoga, alături de tehnicile de respirație și meditație specifice, pot reduce intensitatea durerilor cronice și stresul asociat acestora. Este recomandat, totodată, să practici yoga în prezența unui instructor, pentru a te asigura că posturile tale sunt corecte și a evita accidentările și agravarea durerii.


4. Pilates

Exercițiile Pilates se concentrează în special pe întărirea zonei core și pe realinierea musculară, ceea ce poate ameliora durerile de spate, în special. La fel ca în cazul practicării yoga, este important să beneficiezi de asistența unui instructor, deoarece efectuarea incorectă a mișcărilor Pilates poate înrăutăți durerile de spate.


5. Mersul pe bicicletă

O plimbare scurtă cu bicicleta îți va încălzi mușchii și articulațiile, îmbunătățindu-ți mobilitatea și flexibilitatea. Nu exagera, însă, parcurgând distanțe mari sau mergând cu viteză mare. Dacă îți suprasoliciți corpul, perioada de recuperare va fi dificilă iar durerea poate deveni mai intensă.


6. Ridicarea de greutăți

Acest tip de exercițiu te va ajuta să ai mușchi mai puternici, ceea ce te poate ajuta în gestionarea anumitor tipuri de durere. O musculatură dezvoltată în jurul articulațiilor dureroase poate atenua durerea prin preluarea impactului pe care diferite activități le au asupra acestor articulații. Și în acest caz este important să te consulți cu un fizioterapeut pentru a determina ce greutate poți ridica și ce exerciții specifice poți face în siguranță.


7. Stretching

Persoanele cu dureri cronice pot beneficia de pe urma stretching-ului deoarece acesta relaxează mușchii și crește flexibilitatea și mobilitatea. Relaxarea mușchilor ajută, în schimb, la atenuarea durerilor musculare asociate cu durerea cronică. Este recomandat să practici stretching-ul și ca exercițiu fizic dar și pentru relaxarea musculară după o sesiune de fitness.