✔Exercițiile fizice nu sunt doar o modalitate de a elibera energia în exces, ci și un mod de a preveni și a ameliora multiple probleme de sănătate cu care ne putem confrunta de-a lungul vieții.
✔Simptomele și consecințele problemelor de sănătate precum anxietatea, insomnia, durerile de spate, și multe altele, pot fi ameliorate cu succes prin sport, însă este important să urmăm și sfaturile medicului și al antrenorului de fitness.

Te-ai întrebat vreodată de ce te simți atât de bine după ce faci sport? Ei bine, acea senzație aproape euforică uneori este generată de prezența endorfinelor, a căror producție este stimulată de activitatea fizică. Însă dincolo de influența temporară a acestui hormon, sportul ne face să ne simțim mai bine pentru că ne face, efectiv, mai sănătoși.

Bineînțeles, nu toate problemele de sănătate vor răspunde la fel de bine la exerciții fizice și este indicat, întotdeauna, să ceri sfatul medicului când nu te simți bine, mai ales înainte de a începe un program de exerciții fizice. Dar iată care sunt 6 dintre cele mai comune probleme de sănătate pe care le poți ameliora destul de rapid prin fitness:

1. Anxietate

Antrenamentele cardio sunt o modalitate dovedită de a atenua anxietatea în mod natural. Acestea stabilizează dispoziția prin producția de serotonină, norepinefrină și GABA, și măresc rezistența la factori de stres pentru câteva ore după încheierea unui antrenament. Asta înseamnă că, oricând ai de-a face cu un eveniment stresant, poți să faci un antrenament cardio pentru nervi mai „tari”.

Dar efectele continuă și pe termen mai lung, scăzând frecvența episoadelor anxioase sau depresive. Un astfel de antrenament poate consta în 30 de minute de jogging, spre exemplu.


2. Dureri de spate

Odată cu înaintarea în vârstă, mușchii ce susțin coloana vertebrală devin mai puțin rezistenți, mai ales în cazul celor sedentari, care stau perioade îndelungate în șezut.

Primul nostru impuls, atunci când suferim de dureri de spate, este să ne odihnim pentru a rezolva această problemă însă, de multe ori, nu aceasta este soluția. O soluție reală, cu efecte benefice pe termen lung, sunt antrenamentele de forță și cele pentru mobilitate.

Desigur, în funcție de gravitatea durerilor de spate este necesar să lucrăm împreună cu medicul dar și cu un antrenor de fitness pentru a crea un antrenament personalizat, specific nevoilor noastre.


3. Sistem imunitar slab

Antrenamentele ce cresc ritmul cardiac pot crește eficiența imunității prin îmbunătățirea circulației, reducerea stresului și inflamației în organism, și întărirea anticorpilor.

Pentru a-ți ajuta sistemul imunitar să profite din plin de pe urma exercițiilor fizice, optează pentru jogging, un curs intens de dans, sau o plimbare lungă cu bicicleta.


4. Diabet

Orice tip de exercițiu care crește ritmul cardiac, precum și antrenamentele de forță ajută la crearea unei stări optime de fitness, inclusiv la controlul glicemiei. Deși ambele tipuri de antrenamente sunt eficiente, studiile în domeniu indică faptul că un program de fitness ce include atât antrenamente de forță cât și cardio este mai eficient decât atunci când facem doar un tip de exerciții fizice.

Prin urmare, cei ce suferă de diabet pot include în rutina lor de fitness atât activități precum mersul pe jos, alergatul, înotul, dansul, tenisul, etc. Precum și lucrul cu ganterele sau benzile elastice.


5. Bufeuri

În timpul menopauzei și în anii ce o precedă, majoritatea femeilor experimentează frecvent senzații bruște de creștere a temperaturii corporale, numite bufeuri. Aceste senzații neplăcute, urmate adesea și de o senzație intensă de frig, pot declanșa o reacție de stres care, la rândul ei, poate conduce la bufeuri mai intense. Diminuarea stresului și, prin urmare, a intensității bufeurilor, se poate realiza prin antrenamente cardio, de câteva ori pe săptămână.


6. Tensiune arterială crescută

Practicate regulat, exercițiile fizice normalizează tensiunea arterială, deoarece ne ajută să avem o inimă mai puternică, ce poate pompa sângele cu mai puțin efort. În acest sens, este util orice tip de exercițiu care ne crește ritmul cardiac, dacă îl practicăm timp de minim 30 de minute, zilnic. Dacă nu ești într-o stare fizică bună sau nu îți place să faci sport, poți împărți cele 30 de minute în sesiuni mai scurte de exerciții efectuate pe parcursul zilei.