✔Ideea conform căreia este necesar să facem, zilnic, 10.000 de pași pentru a ne păstra sănătoși este extrem de populară și, probabil, majoritatea dintre noi am auzit-o dintr-o sursă sau alta.
✔Cu toate că mersul pe jos are un impact pozitiv asupra sănătății, lucrurile nu sunt atât de simple când vine vorba de cei 10.000 de pași, iar motivele s-ar putea să te surprindă.

Mulți dintre noi ne numărăm pașii folosind pedometre, ceasuri smart sau diferite aplicații pe telefon, aspirând către un număr cât mai mare de pași efectuați zilnic. Unele dintre aceste aplicații „sărbătoresc” atingerea a 10.000 de pași prin mesaje de felicitare, ceea ce ne transmite că am realizat un lucru extrem de important.

Acest număr fix și atât de popular – 10.000 de pași – pare că ar avea originea în ani de cercetări pe tema efectelor mersului pe jos asupra organismului uman, cercetări care au concluzionat că acesta este numărul optim de pași pentru creșterea longevității umane.

Însă s-ar putea să te surprindă faptul că aceste cercetări de mare anvergură nu există. În schimb, numărul „magic” de 10.000 de pași își are originea într-o campanie de marketing din Japonia. Înainte de începerea Jocurilor Olimpice din 1964, desfășurate în acel an la Tokyo, o companie a început să vândă un pedometru al cărui nume se traducea, literalmente, ca „numărătorul de 10.0000 de pași”. Pedometrul a devenit extrem de popular creând, concomitent, mitul celor 10.000 de pași.

Acest lucru nu înseamnă că nu avem nevoie să facem mulți pași în fiecare zi. Dar numărul optim este – din fericire, ar spune mulți – situat undeva între 5500 și 7500 de pași, beneficiile pentru sănătate ajungând într-o fază de platou după 7500 de pași.

Bineînțeles, și în ce privește aceste studii există anumite subiecte de dezbatere: unul dintre acestea ar fi, spre exemplu, calitatea pedometrelor. De multe ori, acestea nu par să fie capabile să facă diferența între mersul lent, jogging, și alergat, care afectează organismul în moduri diferite și, prin urmare, vor oferi rezultate diferite.

În al doilea rând, numărul de pași necesari zilnic nu poate fi determinat cu exactitate pentru nicio persoană. Asta deoarece fiecare dintre noi reacționează diferit la exercițiu fizic, iar afecțiunile de care suferim sau la care suntem predispuși, precum și stilul de viață ce nu se referă la mișcare – dietă, nivel de stres, factori genetici etc. vor influența acest lucru.

Chiar dacă seamănă mai mult a mit, putem reține ceva util din modelul celor 10.000 de pași? Ei bine, ne putem aduce aminte de faptul că, deși suntem predispuși la a căuta rețeta perfectă pentru mișcare – de tipul celor 10.000 de pași – este recomandat, mai degrabă, să ne mișcăm în moduri care ne fac plăcere.

Mersul pe jos nu este plăcut pentru toți iar uneori, în funcție de anumiți factori, nu este nici măcar o opțiune bună. Pentru aceste momente putem să apelăm la o bandă de alergat sau, dacă mersul pe jos nu ne este pe plac, la alte moduri de a face fitness: ridicare de greutăți, practicarea unor sporturi, înotul, yoga etc.

De asemenea, pentru mulți oameni, 10.000 de pași nu reprezintă un obiectiv realist, pentru că poate dura mult timp să îi efectuăm dacă nu ne mișcăm frecvent pe parcursul zilei.

Având un obiectiv dificil de realizat precum 10.000 sau chiar 8.000 de pași, ne putem descuraja rapid dacă nu atingem acest obiectiv zilnic. Din punct de vedere psihologic, un obiectiv mai ușor de realizat precum 5000 - 6000 de pași va fi mai încurajator, ceea ce te poate ajuta și să rămâi consecvent.

În schimb, dacă observi că numărarea pașilor îți scade din entuziasmul plimbărilor, nu te teme să renunți la acest obicei sau să îl practici mai rar. În final, cei 10.000 de pași nu reprezintă un număr magic – adevărata „magie” se petrece atunci când te simți bine făcând mișcare dar nici nu te dai înapoi de la o mică provocare.